Michelin 2017: Eska má Bib

7. března 2017
Dlouho očekávaný Michelinský průvodce pro rok 2017 je venku! Prestižní gastronomická příručka ocenila restaurace ve 44 městech v celkem dvaceti evropských zemích a nezapomněla ani na Prahu.

V Praze zůstaly stejně jako loni celkem tři michelinské hvězdičky. Gastronomické ocenění obhájily restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, Alcron i Field. Jednu hvězdu získalo letos celkem 386 evropských restaurací. „Díky nové generaci mladých kuchařů, kteří prokazují schopnost vařit na vysoké úrovni, nebyl nikdy takový výběr skvělých restaurací jako dnes, často ve velmi uvolněné a pohodové atmosféře,“ řekl ředitel průvodce Michael Ellis.

Novinkou v Praze je ocenění Bib Gourmand pro karlínskou restauraci Eska. „Eska má skvělý tým a tajně jsem doufal, že si toho komisaři také všimnou. Jsem přesvědčený, že Martina Štangla a jeho sous-chefy čeká skvělá kariéra. Jak říkají kuchaři ‚jsou dost našláplý'. Držím jim palce a zároveň všem děkuji,” říká Tomáš Karpíšek. Biba uděluje Michelin restauracím, které nabízejí „výjimečné jídlo za rozumnou cenu“. Takových restaurací je v Praze pouze sedm - kromě Esky také Maso a Kobliha, Aureole, Divinis, Na Kopci, Sansho a SaSaZu. „Je to skvělá zpráva, mám z ní velkou radost. Děkuju našim kuchařům, placu a také lidem z Ambiente, kteří nás podporují,” vyjádřil se šéfkuchař Martin Štangl.

Na dvě michelinské hvězdy se letos nově dostalo 12 restaurací, celkově jich je v průvodci už 91. V této kategorii vyzdvihuje Michelin hlavně vídeňskou restauraci Amador. Chválí její osobitý interiér s vinnými sudy a talent mladého, ale zkušeného šéfkuchaře. Tři hvězdičky obdržela dvacítka restaurací, nováčkem v této kategorii je Lasarte v Barceloně.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.