Na Letné se na pár dní otevře restaurace z Expa 58 s jedinečným menu od Ambiente

21. června 2023
Foto: Jakub Zeman
Původní receptury ze světové výstavy Expo 58, současný pohled na talíř a velká úcta k předchůdcům ve vysokých kuchařských čepicích. To všechno se promítne v menu pop-upu De luxe, který proběhne 15. a 16. srpna na Letné. Zapište si to do diáře!

Kreativní šéfkuchaři Ambiente Jirka Horák, František Skopec a Tomáš Valkovič chystají pokračování loňského pop-upu De Luxe, který se inspiruje světovou výstavou Expo 58 v Bruselu. Tehdy získalo Československo zlatou hvězdu za nejlepší pavilon – a československou gastronomii, kterou reprezentoval tým legendárního šéfkuchaře Floriana Zimmermanna. Pop-upové menu se vymýšlelo na základě dochovaných receptur a jídelních lístků z tehdejší restaurace De Luxe, kam chodil jíst celý svět.

„Jídla jsme vybírali náhodně. Po ruce jsme měli sešit s originálními recepturami, ale žádný z těch chodů jsme nikdy neochutnali ani neviděli, takže bylo třeba zapojit fantazii. Jisti si nejsme ani tím, jestli se tahle jídla podávala v dolní, nebo horní části restaurace Praha. Přesto jsme pop-up nazvali De Luxe – řekli jsme si, že připravíme večeři, kterou my sami považujeme za luxusní,“ uvedl šéfkuchař Jirka Horák.

Zatímco loni se večeře uskutečnila v UMu na Národní, tentokrát se třináctichodové menu naservíruje v Československém pavilonu na Letné, a to 15. a 16. srpna – každý den se ke stolu usadí 26 hostů, kteří zažijí exkluzivní návrat v čase. Vývar Germini, tousty s kaviárem a candát po mělnicku, pražská račí polévka, telecí ragú v mušli nebo třeba krém karamel si zaslouží servis od designérů z Ones Conceptu, který se postará také o interiér. Za vypůjčení prostorů patří díky Creative Docku.

Vstupenky jsou v prodeji v e-shopu Jídlo a radost, atmosféra minulého pop-upu zůstává zachycena v reportáži.

Večeře De Luxe

Máslo berci, plzeňský karbonát, krém karamel... 15. a 16. srpna se nabízí jedinečná příležitost vrátit se v čase – na světovou výstavu do Bruselu. Zavedou vás tam kreativní šéfkuchaři Ambiente, kteří v rámci degustační večeře naservírují vzpomínky na EXPO 58 – vlastní repliky původních receptů, ale také pohled na současnou gastronomii. Lístky už jsou v prodeji!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.