Na pivo do řeznictví

26. dubna 2016
Foto: Honza Zima
Jak se vybírá pivo do Našeho masa? Vyjeli jsme s řezníky a výčepními do frýdlantského pivovaru a zúčastnili se degustace.

Na začátku března vyjela „delegace“ z Našeho masa s odborným dohledem mistra výčepního Lukáše Svobody do Frýdlantu. Mise byla jasná: vybrat nové pivo, které by chutí přesně zapadalo do konceptu malého řeznictví. Frýdlantský pivovar zabodoval už tím, že na své ležáky zásadně používá české suroviny. Vítězná dvanáctka se vaří z Žateckého poloraného červeňáka.

Slepá degustace

Po prohlídce pivovaru přichází na řadu slepá degustace. „Dostanete tři piva: naši desítku, jedenáctku a dvanáctku v náhodném pořadí,“ instruuje kolegy sládek Pavel Palouš. Kromě piv dostávají i degustační lístek, aby každý z přítomných obodoval všechny možné faktory: chuť, barvu, vůni, říz... Nakonec se body sečtou a pivo s nejvyšším počtem vyjde ze souboje jako favorit.

Celou degustaci provázela bouřlivá diskuse. Začala hned zkraje – hádáním, v jakém pořadí sládek piva asi čepoval:

„Podle mě to jde postupně: desítka, jedenáctka a poslední je dvanáctka.“

„Ne, ne, prostřední je určitě dvanáctka!“

K ochutnávání patří i malé občerstvení, které pomůže lépe odlišit chutě jednotlivých piv. Postaralo se o něj Naše maso: šunka od kosti, přeštická klobása, škvarky a chléb.

A vítězem se stává...

Lichý počet degustátorů znemožnil remízu a vítězem se po dlouhých sporech stala „dvojka“, pod kterou se skrývala frýdlantská dvanáctka. „Je z ní cítit, že to dělají poctivě – má skvělý říz a čitelný drajv,“ popisuje přednosti piva řezník Michal.

Pivo není jediné, co se v Našem mase změnilo. Od konce dubna si můžete frýdlantskou dvanáctku načepovat z nového výčepu, který má i nově řešené chlazení na dva sudy. „Oba jsou vždycky vychlazené na čtyři stupně, takže sudy stačí přerazit a s ničím se nemusí hýbat,” pochvaluje si snadnou manipulaci manažer řeznictví Jirka Michal.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.