Nejlepší restaurací světa je Osteria Francescana

14. června 2016
Foto: archiv: Bloomberg
V noci z pondělí na úterý bylo vyhlášeno padesát nejlepších restaurací světa podle žebříčku San Pellegrino. Na prvních dvou místech se oproti loňsku vyměnili Massimo Bottura se svojí restaurací Osteria Francescana a bratři Rocové z El Celler de Can Roca. Na třetím místě skončil jediný američan v top 10: Daniel Humm s restaurací Eleven Madison Park.

Massimo Bottura se od založení své restaurace v roce 1995 vypracoval až na úplný vrchol. V roce 2012 získala jeho Osteria Francescana tři michelinské hvězdy, před rokem byla v San Pellegrinu druhá a letos slaví prvenství.

„Věděli jsme, že se vítězem staneme buď my, nebo oni. Panuje mezi námi velké přátelství a podpora, přesto jsem rád, že jsme letos vyhráli my,“ reagoval Bottura na fakt, že si s bratry Rocovy „prohodili“ první a druhé místo.

Podívejte se na příběh Massima Bottury v epizodě seriálu Chef's Table:

Opačným směrem se ubírá kodaňská Noma šéfkuchaře Reného Redzepiho. Po čtyřech prvenstvích (v letech 2010, 2011, 2012, 2014) se propadla až na páté místo.

A komu se podařil největší skok, samozřejmě směrem nahoru? Šéfkuchaři Albertu Adriovi z restaurace Tickets v Barceloně. Ze 42. místa se dostal až na 29. pozici.

TOP 10 restaurací světa podle žebříčku San Pellegrino 2016

1, Osteria Francescana, Modena, Italy

2. El Celler de Can Roca, Girona, Spain

3. Eleven Madison Park, New York, USA

4. Central, Lima, Peru

5. Noma, Copenhagen, Denmark

6. Mirazur, Menton, France

7. Mugaritz, San Sebastian, Spain

8. Narisawa, Tokyo, Japan

9. Steirereck, Vienna, Austria

10. Asador Etxebarri Atxondo, Spain

Kompletní žebříček najdete na webu The World 's 50 Best restaurants

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.