O čem se letos mluví v Ambiente?

20. února 2019
Ilustrace: Silvie Luběnová
Jaký je rozdíl mezi faceliftem a redesignem a kterých restauracích se můžete v dohledné době těšit na změnu? Pět otázek Kláry Kvitové pro Tomáše Karpíška.

Co je to facelift?
Některé z podniků čeká facelift. Odrazí se buď v interiéru, jako tomu bylo na podzim v Pasta Fresce, nebo na jídelním lístku jako třeba v Café Savoy nebo Brasileiru Slovanský dům. Facelift není revoluce, host by neměl na první pohled zaznamenat zásadní změny, nicméně měl by mít pocit, že jeho oblíbený podnik jde s dobou – a přitom je pořád stejně dobrý.

„Díky dlouholetým zkušenostem umíme odhadnout, kdy je restaurace zralá na změnu a v jakém rozsahu. Většinou je na vrcholu po třech letech fungování a přibližně v pátém roce začne pomalu zastarávat. V tu chvíli je vhodný čas na facelift,“ vysvětluje Tomáš Karpíšek.

Co je redesign?
V plánu jsou také redesigny. Oproti faceliftu jde o výraznou změnu, na jejímž konci je nový podnik s novým prostorem, menu, vizuální identitou, nebo dokonce logem. V minulostí takovou proměnou prošla Pasta Fresca, obě Brasileira nebo Pastacaffé. Redesign přichází na pořad dne přibližně po deseti letech.

Jak facelift, tak redesign je součástí dlouhodobé péče o značku. „Musíme inovovat, abychom mohli podniky předávat dalším generacím a vytvořili tak nesmrtelné značky,“ říká Tomáš.

Rozšíří se Eska o další pekárnu?
Kapacita pekárny v karlínské Esce už nestačí poptávce. „Od začátku jsme chtěli v Praze otevřít víc pekáren, aby byl náš chleba k dostání na několika místech. Jakmile najdeme vhodný prostor, pustíme se do toho. Bude to klíčový projekt tohoto roku,“ těší se Tomáš Karpíšek.

Jaká změna nastane v Našem mase?
Řeznictví na jaře oslaví páté narozeniny. „Když jsme Naše maso vymýšleli, nenapadlo nás, že jím každý den bude procházet tolik lidí,“ poznamenává Tomáš. Není divu, že oblíbené řeznictví už potřebuje například vyměnit a opravit místa pro hosty – třeba desky stolů.

Chystá se něco dalšího v Café Savoy?
Přestože je Café Savoy otevřeno už čtrnáct let, skutečný redesign dosud neproběhl. „Ctíme historický prostor a snažíme se k němu přistupovat citlivě. Chystáme nákladnou výměnu lustrů, které jsou dominantou restaurace,“ poodhaluje Tomáš plány a dodává, že vzhledem k finanční náročnosti se bude redesign Café Savoy provádět po menších krůčcích.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.