Pizza Nuova je mezi 50 nejlepšími pizzeriemi Evropy!

6. května 2023
Foto: Vojtěch Tesárek
Tým lidí z Pizzy Nuovy vyrazil do Barcelony, aby si na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže 50 TOP Pizza vyslechl, jak si vede mezi evropskou špičkou. „Je to pro nás skvělá zpětná vazba. 50 TOP Pizza dělá naší Pizze velice dobré jméno,“ pochvaluje si šéfpizzař Nuovy Ondřej Lufinka, oblečený v rondonu, který mu byl při ceremoniálu udělen.

Všechno to začalo nominací, respektive nenápadnou návštěvou komisařů z asociace 50 Top Pizza. Kdo a kdy zapsal Nuovu na nominační seznam, nejspíš zůstane tajemstvím. „Funguje to jako Michelin. Komisaři chodí po pizzeriích, ochutnávají jídlo a z toho jim vykrystalizuje padesátka nejlepších,“ vysvětluje Ondřej.

50 TOP Pizza se v pizzařské komunitě považuje za jednu z nejprestižnějších a nejuznávanějších soutěží v Evropě i na světě. I proto si lidé z Nuovy tolik považují toho, že zabodovali. „Jsem na to hrdý tím spíš, že ve výběru nejsou žádné takhle velké restaurace. Jsou tam samé malé podniky, a my jsme schopní udržet kvalitu i ve větším objemu. Než jsme odletěli do Barcelony, upekli jsme za pátek, sobotu a neděli 1400 pizz,“ chválí svůj tým Ondřej. Zatímco většina oceněných pizzerií vděčí za svůj úspěch italským pizzařům, Nuova je mezi hrstkou těch, jejichž šéfpizzař je jiné národnosti. O to víc se úspěch cení.

Slavnostní vyhlášení probíhalo v Barceloně. Možná se ptáte, proč ne v Neapoli nebo Římě. Itálie má totiž vlastní soutěž 50 TOP Pizza. „Je to dané mimo jiné koncentrací pizzerií v Itálii. Asi by vůči zbytku Evropy nebylo fér, kdyby do mezinárodní soutěže byly zahrnuty i italské pizzerie,“ uvažuje Ondřej.

A proč zrovna Barcelona? Dost možná proto, že právě tady sídlí podnik Sartoria Panatieri, který získal pomyslné zlato. Šéfpizzaři Rafa Panatieri and Jorge Sastre byli oceněni dokonce za konkrétní pizzu – salsa de tomatoes cherry asados, mozzarella y holandesa de albahaca.

View post on Instagram
 

Druzí se umístila kodaňská restaurace Bæst v čele se šéfkuchařem Christianem Puglisi, který si za inspiraci vzal domovskou neapolskou pizzu a přetvořil ji k chuti Severoevropanů – těsto je kváskové, výsledkem je tedy výrazná, lehce nakyslá chuť.

View post on Instagram
 

Bronz si odnesli londýnští 50 Kalò, kteří byli stejně jako Sartoria Panatieri oceněni za konkrétní recepturu – smažený pasta koláč. Jak ho šéfkuchař Ciro Salvo připravuje, se můžete na vlastní chuťové buňky přesvědčit, až příště vyrazíte do Londýna. Jeho pizzerie stojí přímo v centru, na Trafalgarském náměstí.

Italská škola

I za úspěchem Pizzy Nuovy částečně stojí italský um. Když Pizza před téměř sedmnácti lety otevírala, pec obsluhoval Francesco D’Elia z Neapole. Z týmu, který tehdy v začátcích zaučoval tým, tu dnes působí jen Ondřej Lufinka. „Člověk to zkrátka musí mít rád stejně jako Ital. Od surovin přes technologie a přístup."

Krátký výlet do Barcelony si spolu s pizzařem Ladislavem Švecem, zástupcem šéfkuchaře Filipem Langrem, generálním manažerem Markem Landsingerem a kreativním šéfkuchařem Františkem Skopcem moc užil. „Fanda má v Barceloně sestru, takže jsme od ní měli skvělá doporučení – ochutnali jsme paellu v jedné z nejlépe hodnocených restaurací. Stihli jsme i trhy a tapas,“ bilancuje Ondra španělsko-italskou gastronomickou výpravu, korunovanou mezinárodním úspěchem.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.