Facebook

Při práci zhmotňuju podivuhodný pocity…

27. listopadu 2015 Autor: Šárka Hamanová Foto: Filip Šlapal a Honza Zima

Restaurace Lokál v Dlouhé ulici se otevírá na konci roku 2009. Obrovský prostor, skvělé pivo, klasická česká kuchyně a šokující interiér. „Tohle má být Ambiente?“ divili se tehdy hosté. 

Už v době, kdy Tomáš Karpíšek a Václav Červenka spolupracovali na Potrefených husách, snili o podobném podniku zaměřeném na plzeňské pivo. „Říkal jsem si, že takovou hospodu jednou uděláme. Pivo je naše národní stříbro a tuhle myšlenku ve mně vzbudil Lukáš Svoboda,“ vzpomíná Tomáš Karpíšek.  Jednoho dne v roce 2009 jel autem s architektem Václavem Červenkou po Dlouhé ulici a bavil se s ním o tom, že by tuhle „klubovnu“ s dobrým pivem měli udělat. „Ukázal jsem na Dahab a jen tak prohodil,: Třeba tohle, to by bylo bezva místo! Viděl jsi to uvnitř? To by byla fakt „dlouhá“ hospoda v Dlouhé,“ říká Tomáš Karpíšek který v té době už dávno nosil v hlavě název Lokál. „Vašek mi na to povídá: to myslíš vážně? Ten prostor bude volnej, tam hledají nového nájemce,“ uzavírá svoje vyprávění Tomáš Karpíšek. Prostor Ambiente skutečně získalo Ambiente a Václav Červenka navrhoval interiér. Jak proces vypadá přibližuje v následujícím rozhovoru.

Jak tohle probíhá?

„Vzniká to několik let. Povídáme si s Tomášem Karpíškem a ono se to rodí. Přirovnávám to k biografu. Já mám třetinu zodpovědnosti, další třetinu má kuchyň a zbytek je servis. A tomu všemu šéfuje nějaký vizionář – chlapík, který ví. Jako Forman, když bude natáčet Amadea… Architekt Černý a výtvarník Pištěk mu udělají dekorace, ale on rozhodne, kudy kam. A to je stejné i v případě hospody. Já už jen pomáhám otvírat ta dvířka, která Tomáš logicky nemůže znát.“

Co si při takovém vymýšlení interiéru povídáte?

„Řekli jsem si: Jak by vypadala hospoda za komunistů, kdyby byla dobře dělaná? A už jsme házeli nápady, představy a vybírali řešení. A nakonec se nám to povedlo, mám z Lokálu radost. Výčep je geniální, mám rád světla ze zářivek… Vyrejpaný podsvícený obložení jsem přinesl já. Zkoušel jsme to, bylo to fakt bolestný, protože to nedrželo, odpadávalo… Původně jsme do toho chtěli vyrejpat jen nějaký čáry. Jsem pyšnej na to, co z toho nakonec vykrystalizovalo.“

Charakteristickou věcí pro Lokál je také tapeta na WC.  Tu jste vymyslel také vy?

„My máme tady u ateliéru kámoše, hospodu Na kopci. A pro ně jsme podobnou tapetu dělali jako první. Do Lokálu jsem použil ten nápad, ale tapeta se samozřejmě připravovala unikátní. Bylo to někdy o prázdninách, vystřihovali jsme z časopisů ze 70. let ženský v podprsence s chlupama v podpaží i jinde… Mému synkovi Honzovi bylo tehdy asi 16 let. Úplně si vybavuju, jak přišel, koukal na to a vážně se ptal, jestli jsme to přidělali ve Photoshopu. Dnešní děti už neznaj přírodu…“

Myslím, že na pánském WC jsou i další šokující věcí…

„To máte pravdu – čurací stěna! Tu mám rád. Dřív bývala natřená térem, my ji samozřejmě museli někam posunout. V původní podobě bývala ještě donedávna U Tygra, když tam přišel Clinton s Havlem a Hrabalem, tak tomu nemohl uvěřit…“

Takže toalety jsou nejvíc vyšperkované místo v Lokále…

„Za komoušů byly hajzly hyde park. Tam se ryly a psaly různý vzkazy, většinou něco o komunistech, vojáci tam psali, za kolik to mají do civilu… Z toho jsme vycházeli. Při práci se vždycky snažím zhmotňovat podivuhodný pocity.“

„Řekli jsem si: Jak by vypadala hospoda za komunistů, kdyby byla dobře dělaná? A už jsme házeli nápady, představy a vybírali řešení.“

 

Bar Awards jsou rozdány!

Načíst další článek...