Facebook

Sekaná 20. týden

226
16. května 2019 Autor: Martina Píšová

„Rozhodl jsem se zavřít. Nadobro.“ Prohlásil to držitel tří michelinských hvězd Magnus Nilsson. V prosinci tedy budou ve Fävikenu servírovat poslední večeři. Podívali jsme se na důvody, které ho vedly k takovému rozhodnutí, na českou specialitu, která to dotáhla až do Texasu, a na ekologii v kuchyni. A to není zdaleka všechno.

Fäviken zavírá
Nadobro. Švédská restaurace na konci světa (tři michelinské hvězdy), která před deseti lety vydláždila cestu lokálním surovinám a sezonnosti, končí. Na svém Instagramu to oznámil šéfkuchař Magnus Nilsson. 14. prosince budou ve Fävikenu servírovat poslední večeři. „Chci se víc věnovat rodině, zahradničení a taky chci být víc fit. Fyzicky i psychicky,“ prohlásil. „Nebudu lhát, po deseti letech neustálého posouvání se vpřed už jsem trochu unavený.“

View this post on Instagram

Fäviken to close at the end of the year. Dear Friends, With this note I would like to tell you that this coming season will be my last at Fäviken Magasinet. I have been the chef here for more than ten years now and it has been amazing. Unusually early in my career I was presented with the opportunity to develop and operate an ambitious restaurant in a way that most chefs can only dream about. I have had the chance to work alongside the best team I could have wished for, cooking for the most fantastic guests (mostly). Fäviken has been a project where I have enjoyed tremendous support from the Brummer family who are Fäviken’s owners and my business partners. I have been allowed to grow and develop, and I have enjoyed complete creative freedom. It has been a hard decision, but one that I believe is the right one. The evening of the 14th of December 2019 will be my last. I wanted to share this news now when the coming season is already fully booked, as to not motivate guests to come here just because of the news itself. I hope that my last half-year at Fäviken is going to be business as usual, and that the people come here to enjoy Fäviken and what we have to offer, not because it will end soon, but because it is a magnificent restaurant experience right now. We have truly never been better. When I am done here I am going to spend time with my family, reflect, fish, garden, write, rest and get fit, both physically and mentally. I am not going to lie, I am a little bit tired after all this time pushing the development of the restaurant forward. I would like to thank you all for coming here to work, eat, share, and to be a part of what Fäviken has been and will be for a while longer. I have given one interview on this matter, (with the LA Times) to provide a little bit more depth. For those who are interested, link in bio. To my friends out there working in media: I want to spend my last half-year at Fäviken enjoying my work in the restaurant, not talking about what has been and what is coming. I am very sorry for not making myself available for any more interviews at this time. I hope you understand. Thank you all! Magnus Nilsson

A post shared by Magnus Nilsson (@magnusfaviken) on

Ekologie a udržitelnost v kuchyni
Není to klišé ani chvilkový trend. Je to způsob myšlení, který naší zemi dlužíme a začínáme splácet. Nemusíte zítra koupit kompostér a vyrábět hrnky z kávové sedliny, stačí jen chtít přemýšlet a nebát se dělat věci trochu jinak. Našich 18 tipů si přečtěte tady.

Dominique Crenn postihla rakovina prsu
Šéfkuchařce se třemi michelinskými hvězdami přede dvěma týdny diagnostikovali rakovinu prsu. „Mám strach a zároveň cítím pokoru, ale nejsem v tom sama. Tohle onemocnění postihne každou osmou ženu,“ napsala na svém Instagramu. „Myslela jsem si o sobě, že jsem neporazitelná. Takovou životní odbočku jsem opravdu nečekala. Jsem kuchařka a kuchaři jsou známí svou neochvějnou pracovitostí. Teď ji nasměruju ke svému zdraví.“ Dominique Crenn zatím podstoupila první chemoterapie. Držíme palce!

View this post on Instagram

Dear friends Last week I shared with you I was diagnosed with breast cancer. I am now preparing for treatments to begin. Many have shared with me their concern, support and love. I have been touched beyond words. I could never have imagined that my life path would include this turn. I have only experienced my self as invincible. I am a cook and we are known for our unwavering commitment to hard work. I am learning that I will need to spend some time resting and learning to care for myself in ways I have yet to do. I plan to channel that commitment to hard work toward my health. I have a battle to fight and much of that effort will be toward taking steps, striving, to heal. And I want to thank you all for your role you have played and will continue to play in this process with me. #incrennible #fuckcancer #togetherness❤ #grateful #pastrychefjuancontreras

A post shared by Dominique Crenn (@dominiquecrenn) on

Koláče z Texasu
Tedy kolache, abychom byli přesní. Jak se na jih USA dostaly? V 19. století do této oblasti přesídlila vlna českých migrantů. Jejich potomci si z nějakého důvodu začali u dálnic ve velkém otevírat čerpací stanice a koláče prodávat jako svačinku na cestu. Dnes už se rozšířily do všech koutů v Texasu – některé vypadají jako z české pekárny, jiné mají zvláštní hranatý tvar a asi nejvzdálenější těm českým jsou ty plněné masem. Novinářka z Bon Appétit u sebe pozoruje lehčí koláčovou posedlost, takže o nich sepsala celý článek.

Tanečník za barem
Jeho práce i život připomínají velkou show – kdysi taneční, teď barmanskou a kávovou. O novém konceptu Osada přemýšlel Ondřej Štökl, známý jako Óňa, už při nástupu do Ambiente. Po čtyřech letech svůj nápad uskutečnil s Martinem Podrackým a Lukášem Hájkem. Jaký cíl mají baristé a nová kavárna v Holešovicích?

Cestování 2.0: Zájezdní hostince

Načíst další článek...