Facebook

Sekaná 32. týden

160
9. srpna 2019 Autor: Martina Píšová

Je to konec jedné éry, povzdechli si tento týden všichni, když nerozluční parťáci Daniel Humm a Will Guidara oznámili, že až tak nerozluční nejsou. Kromě téhle šokující novinky si vyslechneme kritiku od Gordona Ramsayho a pousmějeme se nad ekologickým pokusem fastfoodového řetězce McDonald’s. Servírujeme pět plátků, jako vždycky.

Rozchod roku

Společně vybudovali restaurační impérium Make it Nice s podniky na několika kontinentech, včetně nejlepší restaurace na světě Eleven Madison Park. Teď šéfkuchař Daniel Humm a generální manažer Will Guidara oznámili, že po osmi letech společného podnikání půjdou každý vlastní cestou.

„Žádná z našich restaurací se nebude zavírat a všechny naplánované projekty dokončíme,“ napsali v e-mailu svým zaměstnancům. Oficiálně se k důvodu rozchodu zatím nevyjádřili, ale údajně měl každý z nich jiné představy o budoucím směřování jejich byznysu. Spekuluje se, že Humm odkoupí podíl svého společníka a Will Guidara si založí vlastní skupinu restaurací.

View this post on Instagram

Talking through a few steps of service before opening our doors to the world in just a few hours. Over the last 11 years, @danielhumm and I have had so many conversations just like this, debating the smallest details, each of us bringing a different perspective. It's not always easy to agree on things- but these talks always result in us making the right decisions- not for the kitchen, or for the dining room, but for the restaurant as a whole… So grateful for all the back and forth, for the beautiful tension that consistently yields the best results, and for the fact that I get to go to work every day with the closest thing I've ever had to a brother. Love you bud. Have a good service! #makeitnice

A post shared by Will Guidara (@wguidara) on

Gordon Ramsay zase kritizuje…

…tentokrát kuchaře, kteří dobrovolně „vrátili“ michelinské hvězdy. „Je to úplná blbost,“ nechal se slyšet tento týden. „Ať už jde o Emmy, Oscara, nebo michelinskou hvězdu, je to třešnička na dortu, a to je nejen pro šéfkuchaře, ale pro všechny zaměstnance a ti si ocenění zaslouží stejně jako majitel,“ řekl. Navíc mají prý hvězdy sloužit hlavně cestovatelům, kteří hledají dobrý podnik.

Cedule

Jsou důležitější, než si myslíte. „Obvykle je to jedna z prvních věcí, které si všimnu před restaurací i pak uvnitř, a nemyslím si, že jsem výjimkou. Přesně to je totiž jejich účel – upoutat pozornost. Restaurační tabule, denní nabídky, venkovní áčka, poutače – plochy, které hosty informují o tom, co si dnes můžou objednat nad rámec stálého lístku, a ty ještě nerozhodnuté chtějí vtáhnout dovnitř,“ píše ve svém sloupku Filip Trčka. „Věřím, že čistá, srozumitelně a úhledně napsaná tabule bez chyb dokáže zázraky.“

(Ne)ekologická brčka

Chtěli zachránit planetu, a hlavně zahrát na ekologickou notu u svých zákazníků. Je z toho ale problém, který teď v McDonald’s řeší celý tým PR specialistů. Co se stalo? V Británii fastfoodový řetězec nedávno nahradil plastová brčka papírovými. Vypadalo to jako krok správným směrem – dokud McDonald’s nepřiznal, že nová brčka jsou tak tuhá, že se stejně nedají recyklovat.

Filosofie Jana Hartwiga

Úspěch si tvrdě odpracoval, ale zástěru a horko v kuchyni by neměnil za nic na světě. Má jasnou představu o tom, co bude zítra, ale svoji kuchařskou budoucnost nechává otevřenou. Co inspiruje šéfkuchaře Jana Hartwiga a jak ho změnily tři michelinské hvězdy? 

14 sladkých tipů aneb Upečte to jako profesionál

Načíst další článek...