Špagety carbonara

12. srpna 2016
Foto: Honza Zima
Přípravou „uhlířských špaget“, které jsou doma v Římě, vás provedeme krok za krokem.

Jelikož jde o sympaticky jednoduché a rychlé jídlo, všechno stojí a padá s kvalitou surovin. Doporučujeme použít čerstvé těstoviny, na porci 200 až 250 gramů.

Klíčovou surovinou je ovšem pancetta. Mícháme ji s guanciale, což je zasušené vepřové líčko, v poměru jedna ku jedné. Na každou porci potřebujete tak 40 gramů směsi. Oboje dostanete v prodejnách italských delikates.

Pancettu a guanciale pokrájejte a hoďte na pánev – měla by být dostatečně velká, abyste v ní mohli před podáváním všechno smíchat. Pokud je pancetta libovější, je dobré přidat k ní lžíci másla, radí šéfkuchaři. Trikem, který využívají nejen kuchaři v Římě je přidat stroužek česneku – v celku, jen ho lehce rozmáčknout. Když pancettu ovoní, vytáhneme ho a bez milosti vyhodíme, aby po něm zbyla jen pečená česneková chuť. Jestli máte rádi česnek, zkuste to.

Mezitím si v misce metličkou prošlehejte žloutky se smetanou ke šlehání. Ta není „povinná“, někdo si vystačí se samotnými žloutky, nicméně smetana je delikátně zjemní. Většinou se počítá na porci špaget jeden žloutek a 20 až 30 gramů 33% smetany.

Směs ochuťte trochou čerstvě mletého pepře, případně špetkou sušené drcené chilli papričky, aby jídlo mělo říz. Naopak sůl nutná není; špagety se vaří v osolené vodě a pancetta je přirozeně slaná sama o sobě.

A máte prakticky hotovo! K základu na pánvi přihoďte uvařené špagety, promíchejte je s pancettou a odstavte z ohně. Až potom přilijte i žloutkovou směs, aby z toho nebyla míchaná vajíčka. Pak už jen přidejte nastrouhaný parmezán podle chuti, a můžete servírovat.

Dobrou chuť!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.