Štamgast, nebo stálý host?

21. srpna 2017
Foto: Honza Zima
Rozdíl mezi štamgastem a stálým hostem je zásadnější, než byste možná mysleli. Proč je důležité vědět, čím se tyhle dva důležité typy hostů liší, a jak jim vyjít vstříc?

Nejprve si vyjasněme pojmy (na dojmy dojde později). Slovo štamgast pochází z německého Stammgast, které se dá doslovně přeložit jako kmenový host. U nás tedy označuje stálého, pravidelného návštěvníka pohostinského zařízení.

Tohle se dozvíme na všemocném internetu, ale jak to je v praxi? Budu vycházet z vlastních zkušeností štamgasta několika pražských restaurací, pivnic, kaváren.... i vinárnu občas navštívím ;-)

To je moje židle!

Štamgast chodí pravidelně, třeba i každý den, může mít svoji sklenici a velice si potrpí na svou židli. Pokud ji nemá volnou, je nervózní a někdy to dává silně najevo, přinejmenším neverbálně.

Má rád žoviální chování, rád se nechá oslovovat křestním jménem, buduje si s výčepním či obsluhou vztah a těžko nese změny personálu. Pokud k nim dojde, je schopen třeba i změnit lokál a následovat spřízněného číšníka či výčepního na novou štaci; samozřejmě pokud se neodchýlí od konceptu, který štamgastovi vyhovuje.

Řekl bych, že štamgasta najdete v kavárnách, vinotékách, restauracích i pivnicích a vždy bude blízko baru či výčepu. Rád se s vámi dá do řeči, a když má dobrou náladu, s chutí si u stolu popovídá s někým novým.

Tykání? Ne, díky

Se stálým hostem to bude komplikovanější. Pozor – kdybyste ho nazvali štamgastem, mohlo by ho to i urazit. Stálý host nejspíš nebude stát o tykání. Rád si nechá poradit s výběrem jídla a ocení, když s ním u stolu strávíte víc času, ale často si stejně objedná to co posledně. K této objednávce ovšem musí dojít sám, takže respektujte, že rozhodnutí je vždy na něm.

Nebude tolik lpět na tom, aby pokaždé seděl na svém oblíbeném místě, ovšem očekává, že i bez rezervace dostane v plné restauraci židli; mnohdy to považuje za automatické. Určitě se nebude chlubit kamarádům či obchodním partnerům, že tu vysedává každý den přes oběd, ale stydět se za tuto restauraci taky nebude.

Při placení je mnohdy víc než štědrý. Ano, stálý host se bude hodit jako označení někoho, kdo chodí spíš do restaurací než pivnic, ale to neznamená, že nemůžeme mít stálého hosta v pivnici a opačně.

Půllitrem to začíná

Ještě za působení U Pinkasů jsem musel obezřetně rozlišovat, kdo je stálým hostem a kdo štamgastem, neboť jen ke štamgastům jsem mohl klidně posadit nového hosta bez obav, že by došlo k nedorozumění a já to pak musel žehlit. Stálý host má totiž rád klid u svého stolu.

A víte, co mají štamgasti u svých výčepních schované? Budete se divit, ale půllitrem to začíná a... to si nechám na další článek.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.