Steakové nože

9. září 2015
Foto: Johana Pošová
Francouzské steakové nože Opinel jsou kultovní záležitost. Prosluly svou kvalitou, spolehlivosti a osobitým designem, který se mění jen minimálně. Ročně se vyrobí miliony kusů.

Joseph Opinel vyrobil první nůž roce 1890. Výrobě se tento kovář z vesnice Albiez-Le-Vieux věnoval stále více a v roce 1909 se stal nožířem. Bylo to dobré rozhodnutí, již o dva roky později získaly nože Opinel zlatou medaili na průmyslové výstavě v Turíně. V roce 1985 byl nůž z této rodinné firmy přijat do kolekce nejkrásnějších výrobků světa v londýnském Good Design Guide Victoria a Albert Museum.

„Nože Opinel jsou populární po celém světě a používají se v řadě známých restaurací. Mnoho z nich si je dokonce nechává dělat na zakázku a hostům je dávají na památku jako suvenýr," říká Honza Všetečka z Ambiente. V nožích se vyzná nejen proto, že je denně používá; jeho rodiče celý život pracují v přední české nožířské firmě KDS.

Nože se vyrábějí tradičním způsobem ve městě Chambéry v Savojských Alpách. Na střenky se používá převážně francouzské dřevo, u luxusních dárkových verzí pak exotická dřeva. A ocel? Čepele jsou z jediného plátu švédské karbonové nebo nerezové kalené oceli, která zůstává dlouho ostrá. „U steakových nožů se předpokládá, že se při krájení budou dotýkat porcelánového talíře, proto mají buď zoubkaté ostří, nebo oblý výbrus. Na rozdíl od těch kuchyňských, které mají ostří do břitu a po několika zakrojeních do porcelánu by se ztupily," vysvětluje Honza Všetečka.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.