V šestnácti na stáži

6. září 2017
Foto: Honza Zima
Bloger Martin Legeza teď v září nastoupil na gymnázium v České Lípě, o prázdninách si ale ještě střihl měsíční stáž v Esce. Jednou chce být slavný kuchař a mít vlastní restauraci, tak se učí od zkušenějších.

„Stáž jsem si domluvil přes Hanku Smítalovou z HR Ambiente. Potřeboval jsem jen souhlas rodičů, pořádný kuchyňský nůž, boty a sehnat si na měsíc bydlení v Praze,“ popisuje Martin, jak se v šestnácti dostal do restaurace oceněné michelinským Bibem. S naprostou lehkostí – jako kdyby šlo o tu nejjednodušší věc na světě.

Nůž koupil v KDS a přespával u asistentky Lokálu CZ Blanky Máčelové. „Měla jsem v srpnu volný pokoj. Martin byl ohromně hodný. Jednou se někde zdržel, a hned mi psal smsku, že je v pořádku a nemusím se bát,” vypráví.

Každý den něco nového

Během měsíce v Esce si vyzkoušel většinu postů v kuchyni. „Doma jsem zvyklý, že musím obstarat všechno od nákupu přes vaření až po úklid kuchyně. Překvapilo mě, že tady to tak nefunguje – jeden člověk připravuje maso, druhý přílohy a na každém jídle se podílí několik kuchařů najednou,“ shrnuje Martin své dojmy.

A jak to celé probíhalo? „Hned na začátku se mě ujal šéfkuchař Martin Štangl a Eskou mě provedl. Pak jsem každý den zkoušel něco nového. Na cukrárně jsem pekl jablečný závin, v kuchyni krájel zeleninu, sušil žloutky nebo vyráběl sýr. Taky jsem pomáhal péct chleba,“ vypočítává.

Velké plány

V září Martin nastupuje na gymnázium, ale při podávání přihlášek byl ve hře i obor Gastronomie. „Nakonec jsem dal na radu Jany Bilíkové. Řekla mi, že na gymplu se naučím jazyky, a zkušenosti pak můžu získat na stážích v zahraničí,“ vysvětluje.

„Jednou bych chtěl mít vlastní restauraci. V Esce jsem si uvědomil, jak moc mě baví česká kuchyně. Asi nikdy nebudu umět upéct makronky jako rodilý Francouz, ale Francouz zase nezvládne tak dobré kremrole,“ uzavírá Martin.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.