Vyhazov, nebo diskriminace?

22. května 2018
Foto: Unsplash
Guillaume Rey se na chvilku stal slavným díky tomu, že dostal padáka. Na jméno francouzského číšníka se zřejmě brzy zapomene, o jeho reakci na vyhazov z kanadské restaurace ve Vancouveru se ale bude ještě nějaký čas mluvit. Nejen na jeho bývalém pracovišti, ale také na Tribunálu lidských práv.

Před několika týdny se v magazínu The Guardian (a nejen v něm) objevil krátký článek o číšníkovi, který svoji výpověď označil za diskriminaci a svou stížnost předal Tribunálu lidských práv v Britské Kolumbii. Guillaume Rey byl propuštěn kvůli svému chování, které zaměstnavatel popsal jako agresivní, hrubé a nezdvořilé. Jenže vyhozený číšník se na celou věc dívá úplně jinak a prohlašuje, že svým jednáním žádné normy nepřekročil – je prostě Francouz.

Ve stížnosti pro Tribunál píše Rey o „diskriminaci své francouzské kultury“. K té podle něj patří i přímčarost a expresivita. Restaurace Reye obvinila z porušení pracovního řádu. Ani ústní a písemné napomenutí však na jeho drzém chování údajně nic nezměnily. I tak je číšník přesvědčený, že ho vyhodili za upřímnost, čestnost a profesionalitu – tedy paradoxně za to, co se naučil ve francouzské gastronomii.

Jediné, na čem se obě strany shodují, je Reyův dobrý pracovní výkon a přátelský postoj k hostům. To ale nestačí. Nepříjemné chování vůči kolegům už zaměstnavatel nemohl dále akceptovat, stejně jako argument, že francouzští číšníci nejsou agresivní, nýbrž jen požadují respekt.

Restaurace i její mateřská společnost se pokoušely smést neobvyklou stížnost ze stolu, členka Tribunálu Devyn Cousineau však rozhodla jinak: „Pan Rey bude muset vysvětlit, co je ono zmiňované francouzské dědictví, které vede k určitému jednání a které si lidé nesprávně vykládají jako porušení standardů přijatelného chování na pracovišti.“

Zdroj: The Guardian

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.