Výletní trasa do Kuchyně na Hradě

22. července 2018
Foto: Kubo Krížo
Udělejte si z cesty za dobrým jídlem klidně i celodenní výlet. Kochejte se v zahradách Vojanových sadů, vyzkoušejte si filmové triky v Muzeu Karla Zemana nebo vystoupejte na věž Svatomikulášské zvonice. Počtěte si u Lennonovy zdi a pak se vydejte na Hrad do Kuchyně na jídlo, na jakém si pochutnávala šlechta.

Vojanovy sady
Sady jsou schované za vysokou zdí, která jednu z nejstarších dochovaných zahrad v Praze chrání před hlukem města. V sadech je kaple sv. Terezie a kaple sv. Eliáše v podobě krápníkové jeskyně, rybníček, odpočinková a vyhlídková růžová terasa se slunečními hodinami i dětské hřiště. Taky tu žije několik pávů.

Muzeum Karla Zemana
Přenesete se do snímků Cesta do pravěku nebo Baron Prášil, uvidíte tu, jak vznikají filmové triky, a můžete si je vyzkoušet na vlastní kůži. V muzeu se dá vyšplhat po věži zámku, nechat se filmově prostřelit, zahrát si ve dvojici na obra a trpaslíka, otevřít stavidla a pustit do zámeckého nádvoří velkou vodu nebo se stejně jako Miloš Kopecký v roli barona Prášila proletět na kouli nad bitevním polem.

Svatomikulášská zvonice
Vystoupejte za krásným výhledem na celé město po schodech barokní zvonice z druhé poloviny 18. století. Věž původně sloužila k ostraze města, svého času byla nejvyšší budovou ve městě. Věžník v ní žil a vařil na otevřeném ohni – jeho kuchyně se dochovala a je poslední černou kuchyní v Česku. Z vrcholu věže je dobře vidět na všechny přístupové cesty k ambasádám, a proto později našla uplatnění jako pozorovatelna STB.

Lennonova zeď
Zastavte se u pražské „Zdi nářků“. Už od 60. let 20. století zeď sloužila jako místo pro vzkazy a malby všeho druhu – od milostných básní až po kritiku režimu. Často se tu konají protestní akce a shromáždění. Po smrti Johna Lennona někdo vytvořil u zdi jeho improvizovaný náhrobek, od té doby zeď nese zpěvákovo jméno.

Kuchyň
Vyzkoušíte tady klasickou českou kuchyni, na jaké si pochutnávali naši předci. Zastavte se u plotny, přivoňte k obsahu hrnců, očima i nosem si vyberte, na co máte zrovna chuť, a pak už si jen nechte nosit na stůl. Na zahradě vám načepují pivo a naservírují výhled na celou Prahu.

Ochutnejte Kuchyň

Místo na jídlo v Kuchyni doporučujeme rezervovat dopředu, pivo vám načepují i na stojáka.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.