Myč nádobí spolumajitelem Nomy

28. února 2017
Ali Sonko je dost možná nejslavnější myč nádobí na světě. A nově také jeden ze společníků dánské restaurace Noma. Ta minulý pátek servírovala svou poslední večeři. Celý tým se v těchto dnech stěhuje do Mexika a do Kodaně se vrátí až ke konci roku. Noma, která je považována za jednu z vůbec nejlepších restaurací, však otevře na novém místě. A novými majiteli, ke kterým teď patří i Ali.

Nová lokalita, stejný personál. Někteří členové týmu stojí po boku šéfkuchaře Reného Redzepiho od samého začátku. Ali Sonko je jedním z nich, nádobí v Nomě myje už třináct let. „Jakou cenu by měla Noma beze všech svých zaměstnanců?“ zamyslel se Redzepi na rozlučkové hostině, kterou uspořádal pro personál a přátele.

View post on Instagram
 

„Ali je srdcem a duší Nomy. Myslím, že lidé ani nedokážou docenit, co všechno znamená mít v restauraci člověka, jako je on. Pořád je samý úsměv,“ řekl Redzepi, když oznámil přepsání části podílu v Nomě právě na tohoto kolegu. „A mimochodem, můj vlastní otec se taky jmenoval Ali a taky pracoval jako myč nádobí v restauraci, když se přestěhoval do Dánska,“ dodal dojatě.

View post on Instagram
 

O dvaašedesátiletém Alim, kterému byste klidně tipovali něco kolem třiceti, bylo poprvé slyšet před sedmi lety, když si celý tým letěl do Londýna převzít ocenění za nejlepší restauraci roku. Zapomnělo se ale na to, že Ali potřebuje vízum – přestože v Dánsku žije přes třicet let, má občanství africké Gambie a do Británie ho nepustili. Všichni kolegové v čele s Redzepim pak na pódium přišli v tričkách s portrétem Aliho. V dalších letech už se na vízum nezapomnělo a na pódiu mohl stát i Ali.

Zdroj: Berligske

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.