Z Újezdu na Petřín

20. září 2020
Zastavte se v zahradnickém ateliéru Josefa Sudka a pak se idylickou procházkou vydejte na Petřín nebo se projeďte lanovkou. Zasmějte se ostatním i sami sobě v zrcadlovém bludišti, a když budete mít čas a chuť, prohlédněte si aktuální výstavu v Národní galerii. Hlad a žízeň pak zaženete v Kuchyni, restauraci v Salmovském paláci s nádherným výhledem na Prahu.

Ateliér Josefa Sudka

Ve svém zahradnickém fotografickém ateliéru Josef Sudek tvořil a žil 32 let. Galerie, kterou spravuje Uměleckoprůmyslové museum v Praze, pravidelně vystavuje díla, která přímo souvisejí se Sudkovou tvorbou, nebo představují díla jeho žáků.

Petřín

Na vrchol kopce dojděte pěšky, stezkou mezi sady, ale můžete se i projet lanovkou. Hned u dolní stanice je krásné hřiště pro děti. Na Petříně doporučujeme návštěvu zrcadlového bludiště i rozhledny. Byla postavena v rámci Jubilejní výstavy roku 1891 jako volná kopie pařížské Eiffelovy věže (k té je v poměru 1:5), je vysoká 63,5 metru a její vrchol leží ve stejné nadmořské výšce jako Eiffelova věž.

Národní galerie Praha

Na Hradčanském náměstí ve Schwarzenberském paláci si můžete ještě do konce roku prohlédnout expozici Od rudolfínského umění až po baroko v Čechách. Pokud byste radši něco vytvořili sami, podívejte se na Facebook Národní galerie – pořádá výtvarné ateliéry a programy pro děti i dospělé. 

Kuchyň

restauraci v Salmovském paláci Národní galerie Praha vaří šéfkuchař Marek Janouch českou kuchyni. Vybídne vás, abyste zapojili čich, zrak i chuť, a to hned po příchodu. Nadzvedněte pokličku, přivoňte si a podívejte se, co dnes navařil. Pak bude jen na vás, co si vyberete a ochutnáte. Kuchyň podává obědy i večeře o několika chodech a také jídlo dne. K tomu výčepní čepují pečlivě ošetřené plzeňské pivo – a Praha vám leží u nohou.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.