Medová žemlovka s rumovou pěnou

10. února 2017
Foto: Jan Červenka
Zahřeje a pohladí. Tady je esence domácké útěšnosti, jak ji připravují cukrářky Esky. O recept se s námi podělila Zuzka Maršálková.

1.

180 g moučkového cukru, 180 g másla, 50 g medu, 80 ml mléka a 1 vejce nahřejte na 60 ºC (nesmí se vařit, vejce by se srazilo). Stáhněte z plotny a zapracujte 450 g hladké mouky a 5 g jedlé sody. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte 24 hodin odležet v chladu.

2.

Připravte si obě náplně. Tvarohová: K ½ kg tvarohu přidejte 75 g cukru krupice a 2 žloutky. Aby se směs dobře roztírala, přilijte trochu mléka, ale ne moc, ať náplň ze žemlovky nevytéká. Zpracujte dohladka. Jablečná: K ½ kg strouhaných jablek přidejte 80 g rozinek v rumu a 6 g skořice. Podle potřeby dochuťte cukrem a citronovou šťávou.

3.

Těsto si rozdělte na poloviny a vyválejte pláty. První dejte na vymazaný plech. Navršte tvarohovou a poté i jablečnou náplň a přikryjte druhým plátem těsta.

4.

Propíchejte vidličkou, aby těsto dýchalo, a 30 minut pečte při 170 ºC.

5.

Teď je čas na rumovou pěnu. Smíchejte 250 g smetany na šlehání, 100 g krupicového cukru, 250 ml mléka, 20 g medu a zahřívejte na mírném ohni (nesmí vařit). Přidejte 6–7 žloutků a míchejte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a vmíchejte 80 ml rumu (tuzemáku).

6.

Nakrájejte žemlovku. Misky vymažte povidly, dejte na ně porci žemlovky, na ni navršte strouhané jablko zakápnuté citronovou šťávou. Podávejte přelité rumovou pěnou a posypané badyánem a strouhanou citronovou kůrou.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.