Víno s sebou? V těchto pražských vinotékách vás překvapí pestrým výběrem i kvalitou

27. března 2024
Foto: Archiv Ambiente
Chystáte se na piknik? Jdete na oslavu narozenin? Nebo si s partnerem chcete jen tak doma vychutnat skvělé víno? Máme pro vás tipy na místa, kde pořídíte lahev výborného vína a navrch třeba sardinky nebo francouzské sýry.

Vin de Marie

Dlouhé ulici už od poloviny loňského roku vévodí vinotéka Vin de Marie. Ačkoli příjemný prostor vybízí k delšímu posezení, nic nebrání tomu, abyste si vybrané víno koupili s sebou a vypili ho na místě, které je vašemu srdci nejbližší.

„V sortimentu máme především lahve od vinařů ze střední Evropy, k tomu něco z Francie, Itálie, Gruzie. Rádi pracujeme s vinaři, se kterými sdílíme podobné hodnoty a pohled na gastronomii – vybíráme producenty, kteří si vystačí s minimem zásahů jak ve vinohradu, tak ve sklepě,“ vysvětluje sommelier Zdeněk Oudes v rozhovoru pro Jídlo a radost.

Pokud si nejste jisti, které víno z rozsáhlé nabídky zvolit, žádný problém – zkušený personál vám s výběrem rád pomůže. Navíc ve Vin de Marie pořídíte také lahodné sardinky La Perle, které obohatí každou domácí oslavu i jarní piknik. 

📍Dlouhá 37, Praha 1

View post on Instagram
 

Veltlin

Tipujeme, že vinotéku Veltlin už jste někdy navštívili. Pokud ne, rychle to napravte. Tento vinný bar nabízí přírodní autentická vína z regionů bývalé habsburské monarchie, a tak si tu každý přijde na své. Skvělé místo na večerní posezení, ale i na rychlý nákup vína s sebou.

📍Křižíkova 488/115, Praha 8 

View post on Instagram
 

Le Caveau

Máte slabost pro francouzská vína? V tom případě vyrazte do vinotéky Le Caveau, která sídlí na náměstí Jiřího z Poděbrad. Těšte se na vína z oblastí, jako je Bordeaux, Vallée du Rhône, Burgundsko nebo Languedoc-Roussillon. Nabídnou vám ovšem také výborné crémanty nebo šampaňská

Zastávku v Le Caveau doporučujeme hlavně před domácí oslavou nebo piknikem s rodinou či přáteli. Kromě výtečných vín tu totiž mají také vybrané francouzské sýry nebo třeba foie gras. Zároveň můžete navštívit jejich boulangerií (pekařství) a doplnit si piknikový koš o francouzskou bagetu, croissanty anebo pain au chocolate

📍náměstí Jiřího z Poděbrad 9, Praha 3

View post on Instagram
 

Wine Food The Italians

Pro italská vína zamiřte do prodejny Wine Food The Italians, která má pobočky v Dejvicích a na Smíchově. Pokud nežijete v centru města, možná vás potěší, že další z nich je Průhonicích. A ve všech pořídíte i čerstvé sýry, uzeniny a další italské delikatesy. 

📍Strakonická 948/1, Praha 5

📍Národní obrany 29, Praha 6

📍Květnové náměstí 50, Průhonice

View post on Instagram
 

Prosekárna

Pro všechny milovníky šumivých vín je tu Prosekárna! V nabídce objevíte především vína z malých rodinných vinařství v Itálii. Pokud chcete vyzkoušet něco netradičního, poproste obsluhu o nefiltrované prosecco, které je mírně zakalené a vyniká jemnými bublinkami a vůní čerstvě upečeného chleba.

S blížícím se létem je dobré vědět, že tu jsou zásobeni také lehkým jemně perlivým vínem frizzante. Aktuálně má Prosekárna v Praze pět poboček, a to na Vinohradech, Letné, v Myslíkově ulici, na Petrském náměstí a ve Vysočanech.

📍Vinohradská 53, Praha 2

📍Jirečkova 9, Praha 7 

📍Paříkova 910/9, Praha 9

📍Myslíkova 16, Praha 2 

📍Petrské náměstí 1186/1, Praha 1 

View post on Instagram
 

Winegeek

Království organických a naturálních vín! I tak lze definovat tuto holešovickou prodejnu, která má v hledáčku vína bez zbytečné chemie. Objevíte tu především lahve z Itálie, Španělska, Německa, Rakouska a Francie, ale nechybějí ani naturální vína z tuzemských vinic. 

Výhodou je, že majitelé Winegeeku se s vinaři znají osobně, a tak máte jistotu kvality a autenticity. A pokud se nedokážete rozhodnout pro jedno jediné víno, vsaďte na balení po šesti lahvích s příznačným názvem Six Pack.

📍Řezáčovo nám. 2, Praha 7

View post on Instagram
 

Bokovka 

Sázkou na jistotu je Bokovka, vinný bar na Starém Městě s přímo hmatatelným geniem loci. Přijďte na vlastní chuťové pohárky otestovat vína, která pro vás vybral sommelier Roman Novotný. A pokud vás čeká ještě další schůzka či akce, vezměte si láhev vína s sebou. 

📍Dlouhá 729/37, Praha 1

View post on Instagram
 

Merlot Dušní

Kdysi železářství, dnes vinotéka. O návštěvu si říká i vinný bar Merlot Dušní, jehož interiér vás přenese do dávných časů. Podobně omamný je také výběr vín, primárně zaměřený na francouzské regiony. 

📍Dušní 1, Praha 1

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.