15 chuťovek o jablku, které vás překvapí

1. října 2023
Foto: Anna Grosmanová (Foodpioneer)
Jablko není kulaté, mívá krycí zbarvení a dozrává i po utržení. Servírujeme zajímavá fakta o neobyčejném ovoci, jehož chuť nám zkrátka koluje v DNA. Poslužte si!

1. Jablka se hodnotí. Pomologové je váží a měří (rozlišují šest velikostí), ale zjišťují také otlačitelnost, množství cukru a počet životaschopných semen v jádřinci, šťavnatost, strukturu a pevnost dužniny nebo charakter slupky.

2. Jablko se degustuje. Určuje se při tom sladkost, kyselost, trpkost a podíl tříslovin, aroma a specifické chuťové tóny. Některá jablka chutnají třeba po marcipánu, jiná zase připomínají banány. Nejvíc bodů dostávají tzv. koženáče s tlustou slupkou, která ukrývá nezapomenutelnou kořenitou chuť.

3. Jablko není kulaté. Může být zploštělé, kuželovité nebo třeba kulovité, ale ve skutečnosti má půdorys pětihranu – schválně se podívejte na tvar jádřince.

4. Jablko dýchá. Řadí se mezi tzv. klimakterické plody, které po opylení intenzivně dýchají (přetvářejí kyslík na oxid uhličitý) a dozrávají i po sklizení. Produkují u toho ethylen, který dokáže urychlit látkovou výměnu, a tedy i zralost surovin v bezprostřední blízkosti – proto se jablka skladují zvlášť.

5. Jablko se umí pěkně vybarvit. Plody mají základní (zelenou nebo žlutou) a krycí barvu. Zatímco ta základní se mění v průběhu zrání a skladování bez ohledu na sluneční záření, krycí zbarvení (tzv. líčko) se rozvíjí díky antokyanům, které vznikají v buňkách slupky působením slunečního svitu.

6. Jablko reaguje na kyslík. Hnědnutí nakrájeného jablka způsobují fenolické sloučeniny v buňkách, které při kontaktu s kyslíkem a enzymy ovlivní barvu dužniny. Reakci zabraňuje například vitamín C, a tak se doporučuje pokapat ovoce citronovou šťávou nebo jablečným octem. Dalším řešením je tepelná úprava – činnost fenolů se totiž zpomaluje i za vyšší teploty.

7. Jablko čistí zuby. 85 % ovoce tvoří voda, zbylých 15 % zahrnuje spoustu živin a cenných antioxidantů. 70 % všech vitamínů a látek se přitom nachází ve slupce nebo těsně pod ní. Za zmínku stojí obsah karboxylové kyseliny, která dělá z jablka přírodní zubní kartáček.

8. Jablko vás neotráví. V jadérkách se nachází látka zvaná amygdalin, která se v těle přeměňuje na jedovatý kyanovodík. Nemáte se však čeho obávat – otrava hrozí až v momentě, kdy sníte 100 až 500 semínek.

9. Jablko je dělník. A v kuchyni toho odpracuje vážně dost! Ovoce se dříve používalo jako sladidlo, jedlo se čerstvé a běžně se také moštovalo, sušilo a povidlovalo – o zpracování obvykle rozhodla konkrétní odrůda. Dobře uskladněná jablka vydržela po celý rok a krájela se do receptů na ryby, zvěřinu či drůbež nebo se upravovala jako samostatná příloha.

10. Jablko má rádo vepřové. Kyselejší odrůdy vytvářejí harmonickou kombinaci s uzeným vepřovým masem, ale také s uzenou rybou, například s kaprem. Známou dvojici představuje jablko s křenem, na podzim se ovoce páruje i se špičatým zelím z ohně nebo se jím nadívají pečené kachny a husy. V salátu propojte zlehka opečená jablka, kedlubnu a zelí s kmínovým olejem a trochou uzeného jablečného pyré.

11. Jablko patří do koblihy. V Čestru plní koblihu paštikou z kuřecích jater, nakyslými jablky a pažitkou – výsledek potírají jablečným moštem svařeným s vinným octem a pepřovým olejem, sypou bílým mákem a servírují s jablečnými povidly. Tomu se říká poklona jablku!

12. Jablko se odšťavňuje. Šťáva z kyselejších odrůd funguje skvěle v omáčkách – svaří se například s jalovcem, promíchá se s trochou demi glace nebo silného vývaru a může se podávat k vepřové pečeni i ke grilovanému zelí. V Café Savoy kdysi redukovali freš z jablek a zelí s Pražskou šunkou.

13. Jablko se destiluje. V La Degustation Bohême Bourgeoise k dezertům párují Super Pommeau z lihovaru Landcraft – tři dny vařený mošt se zredukuje a zkaramelizuje, dolihuje se jablečnou pálenkou a potom zraje rok v sudu. Ve skleničce objevíte koncentrované jablko s tóny oříšků, vanilky a portského.

14. Jablko nemusí dozrát. Malá zelená jablka se dají naložit do sladkokyselého octového nálevu a využít v kuchyni podobně jako kapary.

15. Jablko je součástí naší kultury. V jablkorodých oblastech symbolizuje plodnost i nesmrtelnost, ale především archivuje chuť daného regionu a významně spoluutváří krajinu kolem nás.

Zdroj: evaundadam.at, Koch.Campus, kuchaři Ambiente, portál stareodrudy.cz

Pozoruhodné jablko

Čtvrtý díl podcastu Fanklub pozoruhodných surovin zkoumá jablko! Reportérka Anna Grosmanová zpovídala pomologa Martina Lípu, vyjela do palírny Landcraft a zašla za kuchaři i cukráři Ambiente, aby zjistila, jak se jablka prosazují na talíři. Radíme poslouchat do poslední minuty - na Soundcloud nebo Spotify.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.