Facebook

23 přípravných prací, které kuchaři nesnášejí

1. září 2020 Autor: Blanka Datinská Foto: Honza Zima

Loupání, otrhávání, čištění... Mise en place zahrnuje úkoly, ze kterých mívají kuchaři noční můry, a buďte si jisti, že i ten nejvíc zapálený nadšenec vyjmenuje práce, které ze srdce nenávidí. Které to jsou a s čím v kuchyni zápasíte vy?

Kdo nikdy v životě neloupal dvacet kilo hrášku, ten asi netuší, o čem je tu řeč. Na první pohled banální činnosti nabírají v restaurační kuchyni daleko větších rozměrů a řada z nich představuje několikahodinovou titěrnou práci, která drásá nervy kdejakého kuchaře. Zeptali jsme se profíků ty nejméně oblíbené a leckdy šílené úkoly. Tady jsou! 

Loupání vajec natvrdo, pokud se po uvaření nezchladila ledovou vodou, a taky loupání vychladlé upečené řepy. 

Loupání hrášku a rebarbory.

Půldenní čištění bylinek.

Otrhávání čerstvého tymiánu.

Vylupování a oddělování váčků z dužiny grapefruitu tak, aby jednotlivé buňky nepraskly. 

Loupání prasečích nožiček.

Čištění krabů.

Háčkovaní bažanta a divokých kachen (pozn. vyháčkovat = odstranit střívka). Děsně to páchne. 

Obírání nerozkvetlých lipových květů na kapary.

Vykrajování, gravírování a další činnosti, které nemají žádný vliv na chuť jídla. Takové práce kuchaře vysloveně drtí třeba když několik hodin očišťujete polovinu zeleného chřestu, aby byl dvoubarevný, protože to vypadá efektně.

Filetování sardinek a čištění kalamárů. 

Loupání artyčoků.

Mohlo by vás zajímat
Mise en place – náboženství všech dobrých kuchařů

Na počátku všeho bylo, je a bude mise en place. Co všechno tenhle výraz označuje a proč se bez něj neobejde žádný kuchař?

Více zde

Vytahování šlach z krůtího stehna.

Loupání fava fazolí nebo uvařené cizrny.

Příprava perličkových cibulek o velikosti nehtu.

Loupání hroznů nebo vlašských ořechů.

Očišťování pichlavých opuncií na sirup nebo redukci.

Vytahování vláken z celeru a mangoldu.

Loupání křepelčích vajec.

Práce, při kterých vzniká spousta odpadu.

Umývání nádobí. Bez umývače se kuchaři zkrátka neobejdou!

Cokoli, co musíte dělat vedle člověka, který si neustále na něco stěžuje.

Ze všeho nejhorší je ale příprava personální stravy nikdy se totiž nezavděčíte všem. 

Je odvaha potlačit ego a nechat vyniknout přírodu

Načíst další článek...