6 věcí, které jste o pivu nevěděli

12. září 2019
Foto: Honza Zima
Připravili jsme pro vás 6 zajímavostí o pivu, které se nedají vyčíst ze dna sklenice. V paměti a znalostech zalovil mistr světa v čepování piva Lukáš Svoboda.

Pivo plzeňské typu obsahuje až 94 % vody

Možná i proto po něm tak často sáhneme, když je vedro. Pivo tohoto typu navíc obsahuje velké množství oxidu uhličitého – ten mu dodává říz, který příjemně osvěžuje.

První plzeňské pivo bylo načepováno v centru staré Prahy

Konkrétně v roce 1842, v restauraci pana Knoblocha v domě U Modré štiky v dnešní Karlově ulici. „Škoda, že tohle místo už neexistuje, bylo by krásné se tam vracet. Stejně jako do hotelu u Zlatého orla, kde ležák poprvé ochutnali v Plzni. Ten komunisté zbořili a postavili místo něj hotel Central,“ povzdechne si Lukáš Svoboda.

I výčepní umí kouzlit s pěnou

Talent malovat obrázky do pěny nemají jen baristé. Zkušení výčepní vystřihnou bublinku nebo sněhuláka raz dva. „Tahle vylepšení jsou často jenom pro štamgasty, kteří stojí u výčepu, protože obrázek v pěně nepřežije cestu ke stolu. Ženy dřív do hospod moc nechodily, takže když už se tam náhodou nějaká objevila, výčepní jí na pivní pěnu vymaloval srdíčko,“ směje se Lukáš.

Hladinku byste měli vypít do půlhodiny

Kvalita piva logicky klesá s přibývajícím časem – teplota se zvyšuje, říz mizí a pěna padá. Nejdůležitější přitom je, aby vám pivo chutnalo do posledního loku. Hladinku byste proto měli zvládnout do 30 minut. Je to na vás moc rychlé? Lukáš doporučuje objednat si šnyt nebo malou hladinku. Jen tak si pivo vychutnáte ve stejné kvalitě až do dna.

Pivní pupek neroste z piva

Pivo samo o sobě totiž neobsahuje cholesterol ani tuky. „Pivní pupek“ vzniká z cukru obsaženého v pivu a dost úzce souvisí s počtem vypitých hladinek a životosprávou, která plyne z pravidelného vysedávání v hospodě. Pivo navíc posiluje sekreci žaludečních šťáv, takže nás víc honí mlsná.

Lukáš proti pivnímu pupku statečně bojuje celý život – zatahuje břicho dvěstěkrát za den. Víte, jak na tenhle trik přišel? Okolo roku 1995 se mu do rukou dostalo vydání dívčího časopisu Popcorn, ve kterém zpěvačka Madonna radila, jak si udržet útlou linii. Prý to opravdu funguje, a navíc se tohle nenápadné cvičení dá praktikovat i za výčepem.

Výčepní v Lokále načepují hladinku za 10 vteřin

Pivo se správně čepuje naráz, takže to výčepnímu zabere jen 10 sekund. Rekord Lukáše Svobody jsou ovšem pouhé 4 vteřiny. Pro srovnání – řezané pivo se čepuje nadvakrát, proto si na něj hosté musí počkat až 7 minut.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.