6 výletů za vinaři

23. října 2019
Foto: Vinařství J. Stávek
Jihomoravské víno letí kvalitou nahoru, stejně tak se výrazně zlepšuje úroveň služeb s ním spjatých. Ať už se stavíte jen na skok, abyste nakoupili pár lahví, anebo si domluvíte posezení s řízenou degustací, následující vinařství vás nezklamou.

Jan Čeřovský

Sonberk

Vinice a vinařství Sonberk, s efektní moderní budovou od významného českého architekta Josefa Pleskota, ze které je krásný výhled na pohoří Pálavy, se rychle stalo oblíbeným cílem návštěvníků vinorodé Moravy. A také častým místem konání svateb a kulturních akcí. Sonberk se zaměřuje na přívlastková bílá vína, se kterými sbírá ocenění po celém světě. V sezóně je otevřeno denně, ochutnávku ve vinotéce není třeba předem hlásit. Komentovanou prohlídku nebo řízenou degustaci s výkladem je nutné rezervovat.

Vinařství Válka

Nosislav nepatří mezi nejvyhledávanější lokality vinorodé Moravy, stejně jako se nedostatečné pozornosti dostává tamnímu přírodnímu parku Výhon. Zastávka ve vinařsví Karla Války a rodiny, kteří zde z 8 ha vinic připravují rozmanitá především suchá vína, se ale vyplatí. Pravděpodobně krom vína odjedete i s želé z hroznů, mošty a ledasjakými dalšími produkty. Nakoupit můžete bez ohlášení ve všední dny a v sobotu dopoledne, zadařit se může i malá ochutnávka. Větší řízené degustace a posezení nutno objednat.

Vinařství Krásná hora

Sedmihektarové bio(dynamické) vinařství Krásná hora s většinou výsadeb ve stejnojmenné viniční trati se zaměřuje především na tradiční francouzské odrůdy a dodává jim originální místní charakter. Budova vinařství od architekta Tomáše Havlíčka ze studia Létající inženýři patří k těm nejlepším, které lze u malých moravských producentů spatřit. Krásnohorská produkce dnes z poloviny mizí v zahraničí, často ve špičkových michelinských restauracích. Pro degustaci, prohlídku vinařství i nákup je dobré se předem ohlásit.

Víno J. Stávek

Vinařský dvůr J. Stávek v Němčičkách je specialistou na fortifikovaná, likérová vína, se kterými se směle může postavit i slavné zahraniční konkurenci. Skvělé jméno si získal i pro růžová, ostatně o obou tématech napsal Jan Stávek knihu. Ve vinařství vám rádi dají ochutnat z lahví i sudů, v případě zájmu poskytnou i „vinařský rychlokurz“ s prohlídkou vinic a seznámení s vinařskými technologiemi. Zakoupit vína můžete ve všední dny i bez ohlášení, degustace a posezení nutno objednat.

Penzion a vinařství U Vrbů

Rodinný podnik Jana Vrby s manželkou Radkou a jejich tří dcer nabízí krom vín z ekologicky vypěstovaných hroznů také ubytování ve vlastním penzionu s malým sklepem. Nejstarší dcera Libuše, mistryně ČR v sekání sektů, vystudovala vinařství a vinohradnictví a dnes je výroba vína její zodpovědností. Společně s otcem vás rádi nechají ochutnat, seznámí se vznikem vína a prodají lahve přímo ze sklepa. Umí i ochutnávky a posezení pro velké skupiny, na které Vrbovi sami i navaří.

Vinařství Špalek

Bio vinařství hospodařící na Kraví Hoře u Znojma se proslavilo likérovým vínem Šaler a jako jedni z prvních překonali stigma známkových vín a směsí svým výtečným Cuvée Gryllus. Dnes připravují celou řadu výtečných vín a také meruňkový nektar, každý všední den je můžete zakoupit u nich v Novém Šaldorfu, i bez ohlášení. Objednat lze ochutnávky, i pro větší skupiny, v jedné z lisoven přebudovaných na degustační sklep.

Článek vyšel v podzimním čísle časopisu A*, který si můžete volně brát v restauracích Ambiente. Užijte si ho!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.