7 cukrářů, které sledují i šéfcukráři

22. listopadu 2022
Foto: Jakub Dohnálek
Jejich Instagram připomíná uměleckou galerii, vystavuje na odiv řemeslnost – a ovlivňuje práci cukrářů na celém světě. Pokochejte se!

Cédric Grolet

„Krása hosty přivádí, ale vrací je chuť,“ prohlašuje Francouz Cédric Grolet, který žije cukrařinou od třinácti let. K titulu The World’s Best Pastry Chef mu pomohl talent, smysl pro jednoduchost a touha ztvárnit dokonalost přírody, ale i kurzy kreslení. Úchvatné dezerty navrhuje s tužkou v ruce a často používá techniku trompe l’œil – některé výtvory tak jen těžko rozeznáte od skutečného ovoce nebo květin. Znáte jeho nejnovější knihu Flowers?

View post on Instagram
 

Amaury Guichon

Život je hra! Přesvědčí vás o tom Amaury Guichon, šéfcukrář s francouzsko-švýcarskými kořeny a řadou úspěchů – kdysi nejlepší cukrářský učeň ve Francii to v jednadvaceti letech dotáhl na executive chefa v Hugo & Victor a díky účasti v cukrářské show vycestoval do USA. Jeho tvorba si získala miliony fanoušků, a možná i proto se Amaury rozhodl sdílet své znalosti – vede akademii a kurzy, napsal knihu, má pořad na Netflixu a občas se zdá, že je spíš designér a sochař. Podívejte se sami!

View post on Instagram
 

René Frank

Nejlepším patissierem světa za rok 2022 je René Frank, který přes dvacet let nabíral zkušenosti v top restauracích. Svůj um a kreativitu rozvíjel třeba ve španělské Akelarre, ve francouzské Georges Blanc nebo v německé La Vie, ale také v Japonsku nebo v Centre de Formation Alaina Ducasse. Jeho kroky směřovaly k otevření vlastního podniku CODA – unikátního berlínského konceptu zaměřeného pouze na dezerty. Ani dvě michelinské hvězdy nezmenšily Reného pokoru vůči řemeslu!

View post on Instagram
 

Antonio Bachour

Říká se o něm, že je hyperkreativní a nikdy se nezastaví. Antonio Bachour trávil dětství v rodinné pekárně v Portoriku, kde také zahájil svou cukrářskou dráhu. Později odešel do USA, aby dál studoval, zdokonaloval se v různých podnicích – a vstoupil mezi světovou špičku. Antonio platí za génia, který se inspiruje architekturou, malbou i módními trendy a inovuje cukrářský obor. Mimoto vlastní několik restaurací, píše knihy a vyučuje. Takhle vypadá vášeň!

View post on Instagram
 

Mori Yoshida

V dezertech Japonce Moriho Yoshidy se prolíná úcta k tradici francouzské patisserie s japonskou soustředěností na detail a harmonii. To všechno se odráží i v jeho knize Gâteaux. Dvojnásobný vítěz cukrářské soutěže se jednoho dne přestěhoval do Francie, vyhrál další titul v soutěži Meilleur pâtissier – a splnil si sen o podniku, kde se hraje podle jeho pravidel i chutí. Až budete v Paříži, zastavte se na adrese 65 avenue de Breteuil – koukat se na jeho Instagram totiž rozhodně nestačí!

View post on Instagram
 

Jordi Roca

Tohle jméno zná snad každý cukrář! Jordi Roca našel poslání v restauraci svých starších bratrů El Celler de Can Roca, vypracoval se na šéfcukráře a představil světu vlastní definici restauračních dezertů. Proslavil se experimentováním s parfémy a pokusy o jedlé vůně za pomoci studené destilace nebo techniky zvané parfumecocción, která využívá těkavých aromat. Jordiho výjimečnost zachycuje seriál Chef’s Table, ale také jeho Instagram – zascrolujte si!

View post on Instagram
 

Patrick Roger

Čokoláda, nebo umění? Tuhle otázku si položíte, jen co navštívíte Instagram nebo jednu z poboček čokolatiéra Patricka Rogera, který maže hranici mezi cukrařinou a uměleckou tvorbou. Patrick se narodil do rodiny pekařů a profesně dospíval po boku mistrů, a to nejen ve Francii. Perfektní pochopení suroviny mu dovoluje pracovat s čokoládou jako s hlínou a tvarovat sochy, které obdivují až v Japonsku, nemluvě o jeho pralinkách a čokoládových tabulkách. A komu nahlížíte pod ruce vy?

View post on Instagram
 

Cukrařina v Umu

Do základů cukrařiny se můžete ponořit v masterclass šéfcukráře Myšáka Lukáše Pohla, který vám ukáže, jak připravit dort nebo dezerty z odpalovaného těsta, a předá spoustu praktických vychytávek. Oba kurzy probíhají v Umu na Národní - na jaký máte chuť?

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.