7 projektů, kterým se Ambiente věnuje z nadšení

17. listopadu 2023
Foto: Kateřina Antoš
Umění, podcasty, dobré skutky… Čemu všemu se v Ambiente věnujeme, aby jídlo a kultura spojená s gastronomií přinášely co nejvíc radosti?

1. Propojujeme umění s gastronomií

V Ambiente máme rádi umění! A proto se ho snažíme podporovat a vnášet do našich restaurací. Ilustrace ve formě rytin, které zdobí obložení stěn Lokálů, jsou dnes už legendární, a pokud rádi zajdete na víno do Bokovky, určitě jste se nejednou kochali pohledem do stropu, který je vyšperkovaný kosmickým světlem od Michala Froňka ze studia Olgoj Chorchoj.

Do Café Savoy nedávno přibyly designové šestnáctiramenné lustry z dílny výtvarnice Veroniky Richterové, které působivě kontrastují s neorenesančním stropem kavárny. Na stěnách v restauraci Marie B zase visí neonová díla Anselma Reyleho, který ve svém berlínském ateliéru přetváří všední objekty v konceptuální umění.

2. Nesem vám noviny

… a nebudou jen tak ledajaké! Ve spolupráci se Studiem Najbrt jsme v posledních měsících pracovali na plátku pro lokálovské stálé hosty. Nazvali jsme ho výmluvně Štamgast.

Až se příště zastavíte uhasit žízeň hladinkou nebo zahnat hlad třemi nožičkami párků se smetanovým křenem, těšte se na zábavné, silně informativní a prudce návykové čtivo. Již brzy na stolech ve všech Lokálech!

3. Dejte si Nášup!

Věděli jste, že Ambiente má věrnostní program pro přátele dobrého jídla? Projíst se můžete až do kulinářského klubu! Jeho členům pravidelně chodí pozvánky na Kulináře – speciální akce věnované jídlu a všem, kdo ho mají rádi, chtějí experimentovat a s chutí poznávají další gastro nadšence.

Cílem je představit talentované kuchaře a kuchařky a dát jim možnost sestavit vlastní menu. To pak posoudí ti vůbec nejlepší food kritici – věrní hosté.

View post on Instagram
 

4. Jídlo nám leze i ušima!

Na jídlo myslíme ve dne v noci. A stejně často o něm i mluvíme! Náš první podcast se jmenuje Fanklub pozoruhodných surovin a dozvíte se v něm první poslední o nejrůznějších druzích zeleniny, ovoce, masa i dochucovadel – od přeštického prasete přes okurky nakládačky až po ocet. Zanedlouho do podcastových aplikací vypustíme náš druhý počin Co dům dal, ve kterém společně se spisovatelem a moderátorem Lukášem Berným nahlédnete pod pokličku historie pražských hospod.

5. Merch? Máme!

Kdo chce dělat parádu, stylové tričko si najde. Nebo fotbalový dres. Nebo fanouškovskou šálu… Restaurace Brasileiro U Zelené žáby letos slaví 20. narozeniny – a oslavy se nesou ve velkém stylu. Pro všechny, kdo týmu ze Žáby fandí, vznikl pomyslný fotbalový klub FC Brasileiro. K této příležitosti vznikla limitovaná edice fanouškovského merche v brazilském designu – ulovte si fotbalový dres, šálu, kšiltovku, osušku nebo deštník. Vamos, Brasileiro, vamos!

Vlastní merch mají i další podniky Ambiente. U Dvou kohoutů si pro své fanoušky připravili kšiltovku nebo stylový pětilitrový sud místního 12° piva, Naše maso nabízí zástěru s koženým popruhem, plátěnou tašku pro srdcaře či porcelánovou řadu oblíbených talířů s originálními motivy, které znáte i z Lokálů. V Esce zase ušili pytlík na chleba či bílé pečivo, které zabraňují příliš rychlému okorání, zapaření a plesnivění. A ponožky z Lokálů už jste zahlédli?

View post on Instagram
 

6. Oběd jako dobrý skutek

Jídlo dokáže propojovat sociální bubliny a bourat předsudky! Už před osmi lety se v Lokálech rozběhla akce Oběd pro dalšího, díky které mohou hosté i dnes předplatit teplé jídlo lidem, kteří to v životě neměli snadné. Projekt se časem rozšířil i do dalších podniků Ambiente (Café Savoy, Bufet, Pizza Nuova, Eska, Myšák).

Jak to celé funguje? Host v podniku zaplatí 90 Kč, restaurace nabije poukázky, předá je neziskovým organizacím (například Pragulic, Program Máří, Jako doma, Nový prostor, Klub svobodných matek či Breakfaststory) a ty už je rozdělí potřebným. Ti si pak mohou zajít do vybraných restaurací na oběd a objednat si kteroukoli hotovku a nealko nápoj. V podnicích jsou stejně vážení jako ostatní, platící hosté.

7. Pošlete z hospody domů pohled

Restaurace Ambiente mají vlastní pohledy! V každém podniku si můžete jako suvenýr vzít tematické pohlednice – použijte je jako záložku do rozečtené knihy nebo si je třeba připíchněte v práci na nástěnku pro lepší náladu.

View post on Instagram
 

V Lokálech to dovedli k dokonalosti: u vstupních dveří, hned vedle stojanů s pohledy, mají speciální poštovní schránku. Pohled tedy můžete rovnou i napsat a my ho za vás zdarma pošleme. Udělejte příbuzným či kamarádům radost originálním pozdravem – propisku vám už půjčíme!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.