7 tipů, jak se chránit před mrazem

5. února 2020
Foto: Jakub Dohnálek
Co si obléct pod pracovní uniformu, abyste zůstali v teple a přitom aby vás vrstvy oblečení neomezovaly v pohybu? Přinášíme osvědčené tipy z bouráren, zabijaček a dalších venkovních akcí.

Termo prádlo z merina

Kvalitní termo prádlo je základ! Většina řezníků potvrzuje, že se jim vyplatilo investovat do oblečení z vlny merino. „Je to drahé, ale teplé a zároveň prodyšné. Nepáchne to ani po měsíci nonstop nošení a vydrží navěky,“ říká Lukáš Pavel z Našeho masa.

Přírodní materiály

I v zimě se při práci zapotíte. Vyhněte se proto umělým materiálům, ty totiž nepohlcují vlhkost. Dejte přednost těm přírodním (zejména v případě nákrčníků a čepic) a předejdete osypkám ze zapaření.

Méně vrstev je více

Víc oblečení neznamená automaticky větší teplo. I do největších mrazů někdy stačí dvě vrstvy z kvalitního funkčního materiálu. Nebudete vypadat jako sněhulák, a navíc se vám bude líp pohybovat.

Bačkůrky do holin

V bourárnách je nařízeno nosit gumové holiny, ty ale nezahřejí a jejich tepelná izolace není nic moc. Řezníci do nich proto nosí speciální vlněné „bačkůrky“, které je chrání i před mrazem od země.

Čepice a šála jsou hlavní

Z hlavy odchází nejvíc tělesného tepla, a proto nikdy nezapomínejte na čepici! Své o tom vědí řezníci, kteří pracují na bourárnách, kde fouká chladný vzduch z agregátů, i jejich kolegové, kteří slouží na zabijačkách. I v případě pokrývek hlavy platí, že nejlepší jsou ty z přírodních materiálů – vsaďte třeba na klasickou vlněnou zmijovku! Krk zabalte do teplé šály nebo nákrčníku.

Bavlněné rukavice

Při celodenní práci s chlazeným masem vám ruce v gumových rukavicích pěkně promrznou. „Kluci u nás pod ně nosí ještě klasické bavlněné rukavičky – jako do tanečních!“ směje se Vlasta Lacina Jiroš, šéf Amasa.

Kalhoty s laclem

Pořiďte si kalhoty s laclem nebo kšandami. Při ohýbání budete mít záda v teple!

Zdroj: kuchaři a řezníci Ambiente

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.