7 tipů, jak skladovat vánoční cukroví, aby vydrželo co nejdéle

29. listopadu 2023
Foto: Jakub Zeman
Perníčky, zázvorky, linecké… se vyplatí napéct s předstihem! Společně s cukrářkou Eliškou Klanicovou jsme si proto zopakovali pravidla, jak uchovat zásoby vánočního cukroví až do Štědrého dne.

Vánoční cukroví se odedávna řadí mezi trvanlivé pečivo. Po staletí tradované recepty umožňují, aby se sváteční laskominy mohly skladovat i několik týdnů. Obzvlášť pokud jde o linecké, rohlíčky, zázvorky, pracny… a jiné neplněné druhy nebo korpusy, které se dokončují až těsně před svátky. Různé druhy přitom vyžadují různé skladovací podmínky. Jaké?

1. V suchu a chladu. Cukroví z křehkého těsta se skladuje nejlépe v chladné, tmavé komoře nebo ve sklepě, ale také na balkoně, ideálně v papírové krabici vyložené alobalem a zabalené do plastového pytle.

Dózy na uchování cukroví se mohou vyložit i papírovým ubrouskem, zatímco jednotlivé vrstvy se prokládají pečicím papírem. Cukroví totiž neprospívá vlhkost. Stejně tak by se nemělo vystavit mrazu ani přímému slunci.

2. Jeden druh, jedna krabice. Každý druh cukroví skladujte zvlášť, tím spíš, pokud je pečivo vláčné a přirozeně vlhčí. Tohle pravidlo se týká především nepečených a plněných druhů.

3. Citlivé cukroví. Sněhové cukroví bez náplně vydrží relativně dlouho, pokud ho uložíte do vzduchotěsné nádoby a necháte v pokojové teplotě – v chladničce i na balkoně je příliš vlhko.

4. S krémem. Naopak cukroví plněné máslovým krémem se má uchovávat v lednici, která nabízí stabilní teplotu 2 až 5 °C. I v tomto případě ale pozor na vlhkost! Pečivo dejte do nádoby, kterou lze pevně uzavřít, v domácích podmínkách navíc můžete „zaizolovat“ zadní stěnu lednice, například kartonem obaleným v alobalu.

5. Cukr je konzervant. Linecké spojujte slazenými džemy, ty bez cukru se rychle kazí.

6. Na poslední chvíli. Výrobu nepečeného cukroví a plnění máslovým krémem si naplánujte na týden před Štědrým dnem. A pro jistotu zkontrolujte datum spotřeby u másla! Trvanlivost nepečených druhů, náplní a krémů výrazně prodloužíte přidáním alkoholu.

7. Mrazák je přítel. Vánoční cukroví se dobře mrazí, obvykle ve vzduchotěsné nádobě. Díky vysokému obsahu másla a minimu vody v těstech a krémech chutná skvěle i po rozmrazení.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.