9 věcí, které přivádějí kuchaře k zoufalství

23. září 2018
Foto: Katarina Bell
I v kuchyni někdy stačí málo a pohoda se mění v zuřivost. Jak kuchaře spolehlivě vytočit?

1. Chaos
Zmatek a stres do určité míry nabíjejí, když ale kuchař nemůže najít správný nůž a chystá se dovydat talíř, se kterým už si to obsluha štráduje k hostům, přichází místo motivace vztek a rezignace. Neuklizená pracovní plocha, nádobí hromadící se ve dřezu a zakopávání o kolegu, který ze sebe neumí vymáčknout „záda“ – to je noční můra, ve které by se člověk nejraději rychle probudil.

2. Pseudoalergie
Skutečné zdravotní problémy kuchaři samozřejmě respektují a snaží se vyjít hostům maximálně vstříc. Když se ale slečna třikrát ujistí, jestli je denní polévka bez laktózy, pak požaduje, aby jí druhý chod připravili bez másla, a nakonec si jako dezert objedná tiramisu, přeskočí v očích kuchaře jiskra, ze které určitě nebude láska až za hrob.

3. Potravinová fólie
Kdybyste to náhodou nevěděli: vroubky na obalu fólie nejsou dekorace, ale pomůcka, která dokáže obalový materiál úhledně a rychle nařezat. Potrhaný a slepený konec fólie ve chvíli, kdy nemá kuchař čas se ani rozčílit, jsou přesně ty maličkostí, která člověku vezme poslední špetku energie.

4. Školácké chyby
Spálit, připálit, říznout se – seznam nehod je v každé kuchyni dlouhý, ale sem tam přijde moment, kdy se kuchař cítí, jako by se vrátil do učňovských let. Buď on sám, nebo rovnou celý tým. Počítat do deseti ve špičce asi nezvládnete, i jediný hluboký nádech a výdech ale kuchyni leckdy zachrání před výbuchem.

5. Nespolehlivý dodavatel
Na menu má být svíčková, ovšem kuchyně ještě v 10:00 čeká na ranní závoz zeleniny. Když se dodavatel zpozdí, a ještě k tomu polovina mrkve v přepravce stojí za starou belu, praskají nervy rychleji než přerostlé kedlubny.

6. Tupý nůž
Každý kuchař dbá o svoje nože, jak nejlíp umí. Občas je však potřeba použít společné náčiní nebo nástroj, který si den předtím někdo vypůjčil. Tupý nůž je pro kuchaře stejná katastrofa jako ten, který leží ve dřezu mezi špinavým nádobím, případně jako nůž, se kterým jeho mladší kolega nebo manželka zručně otevírají konzervu.

7. Preventivní solení
Proč si lidé solí jídlo, ještě než ho ochutnají? V zahraničí tuto anamnézu pojmenovali „solicí loket“ a spousta kuchařů by vás za automatické dosolování s chutí praštila… třeba zrovna tenisovou raketou.

8. Špína a nepořádek`
Čistota je základ! Sáhnout do police pro pánev a nechtěně odhalit, co na ní předtím smažil kolega, může vyvolat prudkou alergickou reakci. Stejně jako nelogicky poskládané nádobí na odkapávači, hrnce, které stojí v úterý ráno jinde než v pondělí večer, a poloprázdná nádoba s máslem bez nadepsaného data otevření.

9. Lenost
Celý den se po kuchyni plouží, ale jakmile odbije konec směny, pádí do sprchy a domů, nebo na dvě pivka do vedlejší hospody. Takový kolega je trnem v oku celému týmu, a když se třikrát v týdnu vypaří před dokončením úklidu, je to už moc i na ty největší kliďasy. Tuhle práci má člověk dělat buď se zápalem a vášní, nebo vůbec!

Zdroj: Rollingpin/ Fine Dining Lovers

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.