A kde je lžíce?

26. února 2020
Foto: Klara Kulikova
Taky vám doma nebo ve škole tvrdili, že se mají špagety namotávat na lžíci? S lítostí oznamujeme, že pravda chutná jinak. Jak by vás to naučili v Itálii?

Váháte, jestli si ke špagetám nachystat jen vidličku, nebo si vzít na pomoc lžíci? Máme pro vás jednoznačnou odpověď, kterou by vám s nevěřícným výrazem dal (skoro) každý Ital: „U nás a v dalších zemích platí, že jiný kraj, jiný mrav, ale v Itálii se jedí spaghetti a jiné druhy dlouhých těstovin pouze vidličkou,“ objasňuje Milan Tuhovčák, generální manažer Pasta Frescy.

Lžíce se dlouho považovala za správný a jediný způsob, jak se nezašpinit a vyjíst všechnu omáčku. Podle znalců italské kuchyně a etikety však patří mezi vážné prohřešky proti tradici, stejně jako příborový nůž, kterým si někteří krájejí špagety na nudličky, jako by chtěli usnadnit práci a udělat radost malému dítěti.

I špagety mají svá pravidla

  1. Špagety se většinou servírují do hlubokého talíře.
  2. K jejich konzumaci se nepoužívá lžíce ani příborový nůž. Lžíci mají povolenou jenom děti, a to dokud se nenaučí správně zacházet s vidličkou. Překrajování špaget nožem je však absolutní tabu.
  3. Vidlička se drží pravou rukou v kolmé pozici, aby se s ní dalo dobře otáčet.
  4. Porce špaget se namotává po směru hodinových ručiček.
  5. Doporučuje se nabírat špagety od okraje talíře, aby se jich na vidličku nenamotalo příliš mnoho.
  6. Srkání je zakázáno, komplikovanost tohoto jídla totiž nevylučuje eleganci.

Diskuse okolo servírování a pojídání jednoho z nejoblíbenějších druhů těstovin vyřešilo například video od Fine Dining Lovers, které za 1 minutu a 29 vteřin vysvětluje, že:

Poslední pravidlo je naše a říká, že rozhodnutí je pouze na vás. A jestli si své milované spaghetti alla carbonara nejlíp vychutnáte s vidličkou a lžící, směle do toho. Proti gustu a přání hosta žádný dišputát!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.