Antonie Formanová: Kam na dobrý chleba, kafe, pivo i něco na zub

9. října 2023
Foto: Viktorie Sapoušková
Míst, kde si dáte dobré jídlo, kafe či drink, je v Praze spousta a pořád přibývají, a tím pádem se neustále rozšiřuje i můj wishlist. Stejně se ale nakonec nejraději vracím na svá oblíbená místa, kde mi nejen chutná, ale je mi tam zkrátka dobře po všech stránkách.

Chleba

Chleba je základ. Jako malá jsem měla ráda spíš bílé pečivo a chleba pro mě existoval jen v podobě klasické šumavy. Co se rozrostla chlebová kultura a začaly přibývat nové pekárny, stal se chleba nezbytnou součástí naší kuchyně. Nejraději a nejčastěji nakupuji ten z pekárny Praktika. Chodím si pro něj na Letnou do podniku 25,2 rpm, kde mívají dva až tři druhy a dobroty nejen od Praktiky, ale i od La Forme Bakery. Krom toho tam milá obsluha dělá moc dobré kafe, a ještě je to zároveň record store. Takže milovníci vinylových desek, nabíhejte!

Pro pečivo si občas zajdu i do pekařství Chleba & Máslo. Jeho příjemní majitelé si vše od základu budují a pečou sami. Přísahám, že jejich rohlíky (hlavně s domácí vajíčkovkou) jsou vysloveně nebe v hubě! Nově na Letné otevřeli argentinskou restauraci a pekárnu Cruz, kam už jsem také párkrát zabloudila za vůní focacci.

Káva a něco k ní

S kávou je den vždycky lepší. Takže ať jsem, kde jsem, poohlížím se po dobré kávě. Je to radost, kterou si zatím nedokážu a nechci odepřít. Hezky je mi třeba v Hrnku na Veletržní ulici, kde se často stavím i na jídlo. Mají výtečný sezónní humus a nejlepšího skořicáka. Co si dám, vědí předem i v kavárně Pod Lipami – mimochodem jedna z mých nejoblíbenějších letenských zahrádek. Skvělým vnitroblokem disponuje také Super Tramp Coffee, kde jen horko těžko odolám zázvorovému chlebíčku se sezamem. Když dojde na brunch, nejraději si zajdu na turecké vejce do Letky a v zimě se ve Onesip Coffee kromě kávy ráda zahřeju i horkou čokoládou z nejlepší čokolády Ajala.

Momentálně ale jsou mými nejmilejšími zastávkami na kávu a další potěšení Goodlok a BjuKitchen. Tenhle novější podnik pod vedením Barbory Karpíškové si mě hned získal. Občas bývá i plno, ale případné čekání na místa zpříjemňuje vůně čerstvých mrkvových rohlíčků s povidly. Chodím sem na kávu, drink, jídlo, zmrzlinu – zkrátka na celé kombo. Vždycky tu totiž natrefí na tu správnou sezonní kombinaci. Na doma vřele doporučím jejich granolu, která dělá ráno křupavějším.

Do Goodloku jsem začala chodit díky skvělým freshům a shotům „plamenometům“, které mě tahaly z neduh a připravovaly na dlouhé dny. Postupně, v kombinaci s kávou, se tenhle podnik stal i mým oblíbeným pracovním a setkávacím místem. Usměvavá obsluha mě přiměla ochutnávat všechno možné a nakonec mě nejvíc dostali letní matcha-kokosovou tříští. 

Pivo

Ne nadarmo se pivu říká „tekutý chléb“. Netajím se láskou k pivu. Ocením dobrou plzínku, ideálně v Lokále Nad Stromovkou, kde usiluji o štamgastskou pozici. Ale spokojím se i s tím, že se všichni usmívají a už ode dveří mi z očí přečtou, co mám za přání – „šnyta?“. V létě doporučím jejich pivní malinovou limonádu, kterou někteří z vás možná znají pod názvem „láska“. Lokál je Láska. Všechny cesty vedou do Lokálu!

Občas mě to ale zavede i do Automatu Matuška na Hradčanské. Mají několik druhů piv z pivovaru Matuška, který je mým dalším oblíbencem. Často mě potěší nějakým novým kyseláčem, který vždy ráda ochutnám. Pro hladové fajnšmekry se vždycky něco najde ve zdejším vytříbeném bufetu.

Dalším mým pivním favoritem je Únětické pivo, které mám navíc spojené s mnoha srdcovými a hezkými místy – jako je třeba Loď Tajemství kotvící na Rašínově nábřeží. V létě je ideální spojit to s nějakým kulturním zážitkem z programu. Všestranně příjemná oáza je zahrada Kinských u Švanďáku, kde vám Únětické načepují do vychlazeného půllitru. Nově Únětice čepují i u nás v kavárně Dejvického divadla. A kromě návštěvy samotného Únětického pivovaru si udělejte procházku nebo výlet na kole i do nedaleké kavárny U Lasíků, kde mají – kromě Únětic – ty nejlepší domácí koláče, nasladko i naslano (o těch dvojctihodných se mi zdá ještě pár dní potom). Takže hurá do Únětic!

A v neposlední řadě musím zmínit restauraci U Kalendů. Protože tam se zkrátka pojí vše, o čem mluvím. Pivo, skvělá obsluha a jídlo. Přes den kafíčko s dobrůtkou, a hlavně ten jejich chleba! …a tak Ambiente stvořilo ráj na zemi.

Do huby a do ruky

Když si nestíhám uvařit nebo potřebuju rychle splašit něco k jídlu, jistotou kvality jsou pro mě bistra Onigirazu a Paprika. Jsem hummusový člověk a tady, spolu se zmíněným Hrnkem, ho za mě mají nejlepší.

Občas, když mi to vyjde časově, se zajdu podívat na různé pop-upy, například Ze mě projektu. Už dlouho se chystám na Slice Slice Baby Kateřiny Jakusové, která bude k mému štěstí otevírat vlastní podnik v Holešovicích. Na to se těším moc.

Víkend nejraději začínám nákupem na farmářských trzích na Kulaťáku v Dejvicích a pak kávou v Kafematu přímo v Dejvické ulici. Mým oblíbeným zákoutím je také Book Therapy. Kdykoliv se nachomejtnu na Vinohradech, nevynechám návštěvu. Cítím se tam vždy vítaná a na chvíli se mi příjemně zastaví čas. Ale pozor, málokdy se stane, že bych odcházela s prázdnou.

Podobnou atmosféru pro mě má In August Company v Dejvicích. Byla jsem tam zatím jen párkrát, ale pokaždé jsem se pokochala krásnými výrobky, a k tomu jsem dostala i šálek čerstvé kávy – odtud asi moje zalíbení vane.

Příjemná procházka může být třeba i na Hradčany do kavárny Nový Svět, která se dá doplnit návštěvou nejmenšího, ale nejmilejšího ateliéru Kateřiny Šantrochové (parfémy Scent Roche) a Veroniky Ďuricové (šperky Dick Wolf).

Oslavy a výjimečné dny často oslavujeme v už zmíněném Lokálu, v Kro Kitchen (zbožňuju jejich drinky a tempehové kombo!) anebo také v restauraci U Matěje na Hanspaulce, kde mají skvostné kapří hranolky. A abych byla fér a nemluvila jen o svém milém pivásku, doporučím i víno, a to v atmosféře Bokovky. Je sice v centru, ale umí spolehlivě ovínit… tedy, ochránit před městským chaosem a hlukem.

A takhle bych mohla pokračovat do alelujá. Ale už se raději utnu, budu dál objevovat a snad brzy navštívím i další krásy ze svého seznamu. 

Na zdraví – a dobrou chuť!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.