Bára Basiková: Skryté poklady pražského centra a Malé Strany

6. srpna 2023
Foto: Lenka Hatašová
Zpěvačka Bára Basiková bydlí skoro celý život v centru, a tak má zdejší uličky dokonale prochozené. Většinou míří do osvědčených míst, kde ji už mnohdy dobře znají. Ve zdejších podnicích se odehrávají Bářiny pracovní schůzky, rodinné obědy i oslavy. Pár svých oblíbených míst nám prozradila a přidala i tipy, za kterými musíte přes řeku.

The Design

Bydlím v centru Prahy, takže mám kolem tolik skvělých míst, že si můžu libovolně vybírat. V naší ulici V Kotcích byl nedávno otevřen krásný designový obchod s prodejní galerií The Design. Ráda si tady omrknu pěkné kousky od osobitých českých návrhářů a umělců, ať už vyrábějí sklo, keramiku, šperky, anebo kabelky či doplňky. Pravidelně se tu konají výstavy obrazů talentovaných mladých autorů. 

Historickým domem se obchod propojuje s vlastní kavárnou. Ráda se tu stavím na kafe, protože je opravdu super. Navíc můžu sedět i venku, a to z obou stran concept storu – jak z naší ulice, tak z Havelské. Jsem moc ráda, že tahle estetická záležitost vyvažuje ty hrůzy, kterými se centrum jen hemží.

Havelské tržiště

Hned vedle naší ulice se rozprostírá Havelské tržiště, které má dlouholetou tradici. Kromě suvenýrů pro turisty tu každé ráno najdu krásné čerstvé řezané kytky za hodně sympatickou cenu a taky spoustu ovoce od lokálních farmářů. Je to tady skoro jako ve Francii, chodím sem nakupovat s velkým košíkem.

Angelato a Cafe~Cafe 

A z druhé strany máme ulici Rytířskou, kde mám dvě naprosto zásadní místa. Prvním je zmrzlinárna Angelato, které jsem věrná více než patnáct let a nikdy jí nedokážu odolat. Nakupuju tady kilové vaničky zmrzliny domů nebo si jen v rychlosti vezmu kornout do ruky. Tahle zmrzlina je opravdu ze smetany a pečlivě vybraných přírodních přísad. Mým jednoznačným favoritem je pistáciová! 

Druhým místem je kavárna Cafe~Cafe, kde se báječně snídá – míchaná vajíčka se slaninou, párečky, palačinky, jogurty… cokoli chcete. V poledne si tu dáte lehký oběd z denního menu a odpoledne výborné kafíčko s některým z fantastických dortů, které se tady vyrábějí a které každoročně kupuju dětem k narozeninám. A večer si sem můžete zajít na večeři nebo drink. Nálada a hudba se v průběhu dne proměňují a s nimi i atmosféra. Často si tady dávám pracovní schůzky, natáčím rozhovory nebo fotím pro časopisy.

View post on Instagram
 

Řeznictví U Cibulků

Na konci ulice Perlové stojí už víc než sto let legendární řeznictví U Cibulků, kam si kdysi chodila pro šunku skoro celá Praha. Kvalita zůstala, přibyla jen konkurence, ale pan Cibulka stále drží a prodává šunčičku jedna báseň, stejně jako unikátní métský salám neboli macešku, opravdický uherák a nejrůznější paštičky. Tady ale nikdy nekoupíte jen jednu věc – já vždycky odcházím s velkou taškou.

Knihkupectví Kosmas

Kousek dál v Perlovce sídlí mé oblíbené knihkupectví Kosmas. Malý, přátelský a útulný prostor s regály přeplněnými vybranými knihami. Je to skutečný ráj pro vášnivého čtenáře, jako jsem já. Jsem ráda, že ho mám kousek od domu, protože si vždycky odnáším velkou těžkou tašku nových voňavých knížek, které miluju. Vedoucí obchodu a skutečný znalec literatury, pan Olda, má přehled o všech titulech, které vycházejí, a dobře vám poradí.

Bistro Sandev

O pár bloků dál, v ulici Skořepka, moc ráda navštěvuju nenápadné bistro Sandev. Majitelé Antonio a Bogdanka Sandevovi, rodiče herečky Sáry, jsou přátelští a srdeční manželé z Makedonie, kteří si tenhle podnik otevřeli už před patnácti lety a kteří vám naservírují famózní ryby, krevety, maso, pastu, nebo prostě to, na co máte chuť. Denně je všechno čerstvé a připravené rukou mistra. Je to vlastně obyčejná kuchyně, ale nesmírně kvalitní. Už když vejdete, cítíte opojnou vůni dobrého jídla – není divu, že málokdy mají volný stůl.

Café Louvre

I do Louvru to mám blízko a ráda tam zajdu. Prostory prvorepublikové kavárny jsou citlivě zrekonstruovány a cítíte se tu velmi komfortně a zároveň uvolněně.

Wine Food The Italians

Přes řeku, na Strakonické 1, už třináct let funguje báječná prodejna s restaurací a kavárnou Wine Food, kde to sedm dní v týdnu od rána do večera žije typickou italskou atmosférou. A ta kuchyně! Ráda tady snídám i obědvám. Celý zážitek umocňuje nádherný, živý prostor koncipovaný jako tržnice. V obchodě máte na výběr vynikající italské salámy, uzeniny, sýry, pečivo, ryby i ovoce – nikdy nevím, co ochutnat dřív!

Lokál U Bílé Kuželky

Na Malé Straně, kde to mám moc ráda a kde jsem prožila několik let, je hned několik mých oblíbených kultovních hospůdek a hospod, kde se zrodily legendy a kde dostanete nejlepší pivo. Dnes mám nejraději Lokál U bílé kuželky, s výborným pivem a poctivou českou kuchyní. I když tu není zase tak dlouho, svou koncepcí i kvalitou zapadl na Malou Stranu dokonale. Pivo je pečlivě ošetřeno, českou klasiku tu vaří bez dochucovadel či polotovarů a jen z čerstvých surovin. Většinou sem zamíříme s rodinou nebo přáteli na nedělní oběd.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.