Chleba doma: V čem ho nejlíp upečete?

14. listopadu 2022
Foto: Aneta Zimová Vrkotová
Voňavý bochník chleba se dá upéct v ledasčem! Zkušenosti s domácím pečením nám předala foodblogerka a pekařka Juliana Fischerová alias Maškrtnica – co se jí osvědčilo?

S párou

Při pečení chleba je zásadní pára a klid. Když se bochník na začátku správně zapaří, doroste do maximální možné velikosti – a vypeče se na něm pěkná kůrka bez popraskání. „Na workshopech někdy porovnáváme klidné pečení v běžné troubě a pečení v konvektomatu na horkovzduch. Chleba z konvektomatu mívá o něco menší objem, a pokud se zároveň nepřidá pára, získá divně matnou kůrku, stejně jako když se pára přidá později nebo jen v malém množství,“ sdílí Juliana a pokračuje:

„Dostatečně zapařený chleba má obvykle v nezamoučeným místech lesklou kůrku, někdy i puchýřky. Ty prozrazují křupavou, ale křehkou kůrku.“

V troubě

Domácímu chlebu vyhovuje trouba s připařováním. Parní trouby totiž společně s párou spustí i horkovzduch a při vysokých teplotách fungují spíš jako konvektomaty – málokdy zajistí tak velký parní ráz jako v případě ručního připařování. „Pořídila jsem si troubu, která je navržená tak, aby se do spodní části mohla nalévat voda. Uvnitř nejsou žádné odkryté spirály a dno tvoří jeden kus plechu, takže voda nemá kam zatéct,“ uvádí Juliana a popisuje:

„Spodek trouby lze přihřívat i při horkovzduchu, třeba když peču drobné pečivo. Voda se tím pádem okamžitě odpaří, čímž vzniká obrovský parní ráz, aniž by se snížila relativně vysoká teplota. Tyto trouby nabízejí rozsah až 300 °C, takže se v nich krásně upeče i pečivo ve stylu focaccii nebo ciabatty.“

Tip: Podobný systém umožní i klasická trouba, a to při pečení na horní a dolní klidný režim. Dno však potřebuje chránit, například vysloužilým pekáčkem nebo plechem, který se nejprve nechá pořádně rozžhavit přímo na dně trouby. Po vsazení bochníku se do něj přilije asi 1–1,5 dcl vody.

V hrnci

Komu se nechce řešit zapařovací systém, dolévání vody nebo těsnění trouby, zvolí si na pečení uzavřenou nádobu, ideálně litinový hrnec s poklicí. Ten simuluje prostředí klasické pece na chléb. „Konkrétně pece na dřevo je důležité sázet plné – bochníky totiž uvolní páru a vytvoří tak potřebnou vlhkost. Kromě toho se dřív do pece šplíchala voda nebo se chleby ovlažovaly smetáčkem,“ zmiňuje Juliana a vysvětluje:

„Stejný princip se uplatňuje při pečení v hrnci, který je o něco větší než bochník. Chleba si v podstatě ,zadýchá‘ vlhkostí prostor okolo sebe a poklička pomůže udržet páru během první poloviny pečení, kdy je zásadní.“

View post on Instagram
 

Na ohni i na elektřině

S kvalitním litinovým hrncem si poradíte také na ohni – stačí nádobu naplnit těstem a posadit na žhavé uhlíky, kterými se pak zasype i poklice. I takto se navodí tepelné podmínky jako uvnitř pece. „Pokud nemáte k dispozici troubu ani hrnec, zvládnete chleba upéct třeba i v remosce nebo v jiných elektrických mísách,“ dodává Juliana.

Na tálu

Chlebovou pec napodobuje také tál. Akumuluje a následně sálá teplo, díky čemuž se vytváří dokonalá střída. Na dno trouby se však musí nalít voda. „Tál není tak hluboký jako plech, umisťuje se na rošt do trouby a vejdou se na něj dva chleby. Vyrábí se z litiny a oceli a pro domácí pečení se hodí lépe než pizza kámen. Ten se nahřívá až hodinu a půl, zatímco tál bývá rozehřátý už za 25 minut,“ říká Juliana. „Tál se navíc může položit na sporák a využít k přípravě lokší, tortil nebo jiných chlebových placek.“

Pečení s Maškrtnicí

Patříte mezi vášnivé pekaře? Zajděte si na extra vypečený kurz v Umu na Národní - tentokrát s Maškrtnicí, která se zaměří na sladké kynuté těsto, pletení vánočky a tvarování štoly. Řeč dojde i na základy kvasového pečení! Co děláte 14. prosince?

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.