Čočková polévka podle kuchaře Václava Kouby

6. prosince 2023
Foto: Honza Zima
Recept na klasickou čočkovou polévku, kterou si objednávají hosté v Lokálech. S debrecínským párkem, majoránkou a připomínkou toho, jak poctivé umí být hospodské jídlo.

Suroviny:

Na jíšku:

Postup:

1. Začněte přípravou jíšky. V rendlíku na středním plameni rozehřejte sádlo, přisypte mouku a za stálého míchání ji restujte, až se začne zbarvovat dorůžova. Jíšku odstavte a nechte vychladnout. Pozor: Jakmile jíšku stáhnete z plamene, ještě ji alespoň minutu míchejte – na zbytkovém teple by se snadno přichytila ke dnu rendlíku!

2. Čočku proberte a zbavte ji případných kamínků či jiných nečistot. Cibuli nasekejte najemno, česnek utřete. V hrnci na vyšším středním plameni rozehřejte sádlo, vsypte k němu cibuli a za občasného míchání ji nechte zesklovatět. Přidejte česnek a společně krátce restujte dozlatova – česnek se má rozvonět, ale nesmí se pražit dlouho, zhořkl by.

3. K orestované cibuli a česneku přisypte čočku. Zalijte ji vývarem, osolte, opepřete a vařte na mírném středním plameni zhruba 45 minut, aby byla lehce na skus.

4. V mezičase nakrájejte párky na slabší kolečka a na pánvi je zlehka orestujte na trošce sádla.

5. Do polévky za stálého míchání přilijte vychladlou jíšku. Je třeba provařit ji, zahuštěnou polévku tedy vařte ještě 10–15 minut, do úplného změknutí čočky.

6. Na závěr ochuťte polévku majoránkou – krásně se rozvoní, když ji předtím promnete v prstech. Do hrnce přidejte orestované párky a promíchejte. Servírujte s čerstvým chlebem.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.