Někdo to rád sladké? Připravte si karamelový větrník z Myšáka

25. listopadu 2023
Foto: Jakub Dohnálek
Oslaďte si den a připravte si doma karamelové větrníky z Myšáka. Radost udělají malým i velkým, při slavnostní příležitosti, ale i jen tak – třeba po nedělním obědě. Recept pochází přímo z rukou šéfcukráře Lukáše Pohla.

Na 20 menších větrníků:

1 dávka odpalovaného těsta

  1. Začněte tím, že upečete korpusy, a to s dostatečným předstihem – než je rozříznete a naplníte, musí stihnout zcela vychladnout.
  2. Pokračujte přípravou žloutkového krému a karamelové šlehačky.

Na žloutkový krém:

  • 250 ml mléka
  • zrníčka z ½ vanilkového lusku
  • 150 g krupicového cukru 
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 60 g žloutků (cca 3 ks)
  • 300 ml smetany ke šlehání (33%)

Základ žloutkového krému připravte den předem:

  1. V rendlíku přiveďte k varu 200 ml mléka s vanilkou a cukrem. V misce rozmíchejte zbylé mléko s kukuřičným škrobem a vmíchejte je ke směsi v rendlíku. Povařte 2 minuty, poté odstavte a nechte trochu zchladnout. 
  2. Do základu krému metličkou postupně, jeden po druhém, vmíchejte žloutky. Teplota směsi by měla mít okolo 80 °C (ve vřelé by se vejce srazila, ve studené by nedošlo k pasterizaci). Nechte zcela vychladnout. Krém by měl ideálně odpočívat přes noc v lednici. Na jeho povrch přitiskněte potravinářskou fólii – zařídí, aby krém neoschl a zároveň nenavlhl.

Druhý den – před kompletací věnečků – krém dokončete:

  1. Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha. 
  2. Žloutkový krém rozmíchejte metličkou, poté k němu opatně vmíchejte vyšlehanou smetanu. Hezky krém nadlehčí.

Na karamelovou šlehačku:

  • 600 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 200 g krupicového cukru

Karamelovou šlehačku a fondánovou polevu připravte před kompletací větrníků:

  1. Do rendlíku nalijte 300 ml smetany a přiveďte ji k varu. Odstavte. Připravte karamel – do jiného hrnce nasypte cukr a na mírném plameni ho za občasného míchání nechte rozpustit. Ke zlatavému karamelu přilijte horkou smetanu a za stálého míchání dobře provařte, aby se veškerý karamel rozpustil. Odstavte a nechte vychladnout.
  2. K vychladnutému smetanovému karamelu přilijte zbylých 300 ml vychlazené smetany. Vyšlehejte dotuha.

Karamel připravujte v mělkém hrnci se širokým dnem. Cukr se v něm rozprostře ve slabé vrstvě, takže se snadno rozpustí. Navíc tak předejdete riziku, že si popálíte ruku horkou párou, až budete karamel míchat.

Provádějte to zásadně dřevěnou vařečkou. Ty kovové vedou teplo, a to přesně nepotřebujete.

Karamel promíchejte jen občas. Časté míchání zvyšuje pravděpodobnost vzniku hrudek – ty se sice postupně rozpustí, ale tvorba karamelu pak trvá déle.

Fondán na větrník můžete dochutit kávovým karamelem. Připravíte ho obdobným způsobem jako karamel nebo kulér (viz příslušné návody) – použijte 50 ml espressa na 100 g krupicového cukru.

Na fondánovou polevu:

  • 500 g kvalitního fondánu
  • kulér

Fondánovou polevu připravte až nakonec. Fondán rozpusťte ve vodní lázni. Poté ho obarvěte – přidejte do něj trochu kuléru. Důkladně promíchejte.

Kulér je tmavě hnědé přírodní barvivo konzistence medu. Připravíte ho tak, že rozpustíte cukr a poté ho zalijete vodou. Jde o nejrozšířenější potravinářskou barvu, přidává se do dezertů, ale i do koly, polévek, omáček či lihovin. Snadno ho zvládnete doma – připravte si 100 g krupicového cukru a 50 ml vody a postupujte stejně jako při přípravě karamelu. Do hrnce nasypte cukr a na mírném plameni ho za občasného míchání nechte rozpustit. K tmavému karamelu pomalu přilijte vodu (pozor, může to prskat!) a za stálého míchání dobře provařte, aby se veškerý karamel rozpustil. Poté odstavte a nechte vychladnout.

Kompletace:

  1. Vychladlé korpusy podélně rozřízněte, dobře to jde nožem pilkou. Vrchní poloviny potáhněte fondánem a nechte lehce zaschnout.
  2. Cukrářský sáček s hladkou trubičkou naplňte žloutkovým krémem a ten nastříkejte na spodní poloviny korpusů.
  3. Karamelovou šlehačkou naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou a nastříkejte na žloutkový krém.
  4. Naplněné spodní části přiklopte hořejšky potaženými fondánem. Větrníky před konzumací vychlaďte v lednici.

[video mp4="https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/uploads.mangoweb.org/shared-prod/jidloaradost.ambi.cz/uploads/2023/11/2023_jar_mysak_vetrnik_v04.mp4"][/video]

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.