Větrníky, nebo věnečky? Vyzkoušejte odpalované těsto z Myšáka

22. listopadu 2023
Foto: Jakub Zeman
I když se to nezdá, odpalované těsto je velmi univerzální. Kromě věnečků a větrníků se z něj připravuje spousta francouzských dezertů, ale třeba také ovocné knedlíky. Provedeme vás receptem krok za krokem.

Odpalované těsto je obecně považováno za chloubu cukrářů. A nejen v cukrárně Myšák se tradiční dezerty z tohoto typu těsta řadí mezi ty nejoblíbenější. Pod vedením šéfcukráře Lukáš Pohla tu z něj každý den připraví desítky věnečků a větrníků. Vyzkoušejte si je upéct i doma, tady je recept.

Na 20 menších větrníků:

  • 250 ml mléka
  • 250 ml vody
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 5 g soli
  • 330 g hladké mouky
  • 420 g vajec (cca 8 ks) 

Postup:

  1. Do hrnce vlijte mléko, vodu a olej, přidejte máslo, přisypte cukr se solí. Promíchejte a přiveďte k varu. 
  2. Jakmile směs v hrnci začne vřít, přisypte mouku a zhruba 2 minuty hmotu odpalujte – míchejte ji a prohřívejte, až je hladká, kompaktní a nelepí se na dno a stěny hrnce ani na vařečku. Jakmile se na dně hrnce objeví bělavý povlak, těsto je odpálené.
  3. Těsto dejte do mísy, nechte zchladnout na tělesnou teplotu (nesmí být horké!) a posléze do něj metlou nebo ručním šlehačem zapracujte vejce – postupně, jedno po druhém. Každé vejce je třeba důkladně vmíchat, než přidáte další. Správně vypracované těsto je hebké a lesklé a má konzistenci hustší bramborové kaše.
  4. Troubu předehřejte na 170 °C. Ideální je horkovzdušná – horký vzduch odpalované těsto krásně nakypří a optimálně vysuší. Pokud máte klasickou troubu s horním a spodním ohřevem, vždy dospodu položte plech s trochou vody – pára se postará o nakypření těsta. Myslete na to, že každá trouba peče trochu jinak – pečení odpalovaného těsta vypilujete jen praxí.
  5. Cukrářský sáček s otevřenou řezanou (hvězdicovou) špičkou naplňte těstem. Plech vyložte pečicím papírem a pusťte se do práce.
  6. Větrníky na plech stříkejte jako plná kolečka. Postupujte, jako byste obkreslovali spirálu, z vnějšku do středu. Průměr klasických větrníků bývá o trochu větší než u věnečků, zhruba 8–10 cm. U minivětrníků jsou to opět 4 cm.
  7. Sáček držte kolmo k plechu. Tvary stříkejte v dostatečných rozestupech, při pečení nabydou. Po nastříkání tvaru špičku s koncem těsta „odtrhněte“. Pokud chcete, aby byly stejně velké, na druhou stranu pečicího papíru tužkou obkreslete skleničku.
  8. Těsto by mělo mít pokojovou teplotu a je třeba ho stříkat hned po vypracování. Odležením trochu ztuhne a pak se s ním hůř pracuje. Těsto vždy připravte čerstvé, rozhodně ho neskladujte v lednici – mohlo by tam zřídnout. 
  9. Větrníky pečte asi 30 minut ve střední části předehřáté trouby, ideálně do ní vložte vždy jen jeden plech. Během pečení troubu nesmíte otevírat – pokud byste ji otevřeli, než se na korpusech stihne vytvořit zapečená, karamelizovaná krusta, tvary by nemusely naskočit, případně by spadly. Troubu otevřete až ke konci pečení a zaklepejte zespoda na korpusy – dobře vypečené těsto poznáte tak, že „duní“, věnečky či větrníky by měly „chrastit“ v dlaních. Před proříznutím a plněním je nechte zcela vychladnout, ideálně na mřížce.

Tipy: Používejte hladce namletou mouku – v receptu je důležitá, protože obsahuje hodně lepku. Ten se postará o to, aby těsto při pečení správně naběhlo, ustojí vzduchové bubliny v korpusu a podrží jeho tvar.

Máte chuť spíš na věnečky?

Věnečky vytvoříte tak, že na plech uděláte kroužek – uprostřed zůstane otvor. Pokud chcete mít věnečky vyšší, můžete na první kroužek plynule nastříkat druhý. A velikost? Kroužky na standardní věnečky jako z cukrárny by měly mít průměr asi 7 cm, na minivěnečky stačí 4 cm.

Korpusy z odpalovaného těsta lze snadno zmrazit. Upečené tvary nechte zcela vychladnout a poté je uložte do sáčku – pečlivě ho uzavřete, aby těsto nenavlhlo. Skladujte v mrazáku. Před plněním korpusy nechte při pokojové teplotě rozmrznout (nepoužívejte troubu ani mikrovlnku) a posléze s nimi pracujte stejným způsobem jako s čerstvými korpusy.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.