Dáme pancla? Lokál představuje vlastní zelenou a hruškovici

7. prosince 2023
Foto: Kateřina Janíková
Výsledkem je dvojice alkoholů podle vlastní receptury, s důrazem na dobrou pitelnost. Oba produkty lidé z Lokálů ve spolupráci s palírnou Rudolf Jelínek vyvíjeli a přechutnávali téměř rok, včetně slepých degustací, aby měli jistotu, že vyberou to nejlepší. Představujeme Zelenou Lokál a Hruškovici Lokál z dubu.

Hospody Lokál si zakládají na poctivé české kuchyni a správné péči o pivo. Na lehkou váhu tu však neberou ani další alkoholické nápoje, které jsou v aktuální sezoně zabijaček zvlášť oblíbené. Mezi nejčastěji objednávané patří zelená, která je tradičním hospodským pitím, a hruškovice. V Lokálech se proto rozhodli tyto dva alkoholy prozkoumat blíže a vyvinout vlastní recepturu.

„V Lokálech se dlouhodobě zaměřujeme na vysokou kvalitu produktů. U piva chceme, aby bylo jako křen, u jídel dodržujeme tradiční recepty a postupy doplněné o čerstvé suroviny. Našim hostům zkrátka chceme dopřát to nejlepší. Proto jsme se nyní zamysleli i nad alkoholem a pustili se do hledání zelené a hruškovice, které budou splňovat všechny naše požadavky,“ uvádí Adam Utíkal, brand manažer Lokálu.

View post on Instagram
 

Pitelnost na prvním místě

Oba alkoholy pro Lokál vznikají ve vizovické palírně Rudolf Jelínek, která pomohla také s vyladěním receptury. Nejdůležitějším kritériem přitom byla dobrá pitelnost. U zelené se jí dosáhlo nižším obsahu cukru, takže se potlačila obvyklá přílišná sladkost, a zároveň zůstaly zachovány její typické vlastnosti. Ty ještě podtrhne o něco vyšší objem alkoholu, který činí 21 %.

Zelenou Lokál doplňuje Hruškovice Lokál z dubu. Základem jsou hrušky z chilských sadů Rudolfa Jelínka, konkrétně odrůdy Williams a vysoce aromatická Bartlett Williams, která pálence dodává intenzivní hruškovou vůni.

Po vypálení se destilát nejprve nechává několik měsíců scelit, čemuž napomáhá i to, že do Evropy putuje lodí, a poté se na 146 dní uloží do znova vypálených dubových sudů. Dřevo tak má dost času na to, aby ovlivnilo barvu i chuť nápoje. Jak Zelenou Lokál, tak Hruškovici Lokál z dubu ochutnáte pouze v Lokálech.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.