Devítka neboli tradiční česká polévka z devatera bylin. Jak se připravuje?

Recepty na jarní polévku z devatera bylin pocházejí z lidové tradice a existuje jich celá spousta. Někdy se zahušťuje jíškou, jindy bramborem, ale postup jako takový je většinou stejný. V UMu kreativní šéfkuchaři vyrazili na sběr bylin se sběračem Tomášem Reisingerem.
Tento pokrm byl součástí jarních očistných rituálů a vycházel z dostupných divokých bylin, které měly po zimě posílit tělo a přinést novou energii. Devítku můžete připravit pokaždé jinak podle toho, co vám okolí a sezóna nabízí.
Polévka z devatera bylin:
Suroviny:
- Hrst jarních bylin: hluchavka, česnáček lékařský, svízel, kokoška pastuší tobolka, česnek podivný, fialky, kerblík, lebeda, ptačinec, bršlice
- lžíce másla
- 1 cibule
- 2 brambory
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- muškátový ořech
Postup:
- Najemno nakrájenou cibuli orestujte na másle a zalijte zeleninovým vývarem.
- Přidejte koření a nakrájené brambory uvařené doměkka.
- Po uvaření brambor stáhněte z plotny, přidejte bylinky a vše společně rozmixujte.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.