Devítka neboli tradiční česká polévka z devatera bylin. Jak se připravuje?

Recepty na jarní polévku z devatera bylin pocházejí z lidové tradice a existuje jich celá spousta. Někdy se zahušťuje jíškou, jindy bramborem, ale postup jako takový je většinou stejný. V UMu kreativní šéfkuchaři vyrazili na sběr bylin se sběračem Tomášem Reisingerem.
Tento pokrm byl součástí jarních očistných rituálů a vycházel z dostupných divokých bylin, které měly po zimě posílit tělo a přinést novou energii. Devítku můžete připravit pokaždé jinak podle toho, co vám okolí a sezóna nabízí.
Polévka z devatera bylin:
Suroviny:
- Hrst jarních bylin: hluchavka, česnáček lékařský, svízel, kokoška pastuší tobolka, česnek podivný, fialky, kerblík, lebeda, ptačinec, bršlice
 - lžíce másla
 - 1 cibule
 - 2 brambory
 - 1 l zeleninového vývaru
 - sůl
 - pepř
 - muškátový ořech
 
Postup:
- Najemno nakrájenou cibuli orestujte na másle a zalijte zeleninovým vývarem.
 - Přidejte koření a nakrájené brambory uvařené doměkka.
 - Po uvaření brambor stáhněte z plotny, přidejte bylinky a vše společně rozmixujte.
 
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.



