facebook
instagram

Devítka neboli tradiční česká polévka z devatera bylin. Jak se připravuje?

6. května 2025
Foto: Daniel Juráš
Recepty na jarní polévku z devatera bylin pocházejí z lidové tradice a existuje jich celá spousta. Někdy se zahušťuje jíškou, jindy bramborem, ale postup jako takový je většinou stejný. V UMu kreativní šéfkuchaři vyrazili na sběr bylin se sběračem Tomášem Reisingerem.

Tento pokrm byl součástí jarních očistných rituálů a vycházel z dostupných divokých bylin, které měly po zimě posílit tělo a přinést novou energii. Devítku můžete připravit pokaždé jinak podle toho, co vám okolí a sezóna nabízí. 

Polévka z devatera bylin:

Suroviny:

  • Hrst jarních bylin: hluchavka, česnáček lékařský, svízel, kokoška pastuší tobolka, česnek podivný, fialky, kerblík, lebeda, ptačinec, bršlice
  • lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • muškátový ořech

Postup:

  1. Najemno nakrájenou cibuli orestujte na másle a zalijte zeleninovým vývarem.
  2. Přidejte koření a nakrájené brambory uvařené doměkka.
  3. Po uvaření brambor stáhněte z plotny, přidejte bylinky a vše společně rozmixujte.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme