Grilování ve městě? Objevte nová místa na piknik!

19. května 2023
Foto: Honza Zima
Městské grily zažívají v posledních letech boom! Ve kterých pražských lokalitách se bude grilovat i letos a kam si zajít na piknik?

Na grilovací party nepotřebujete zahradu! V Praze a okolí přibývá piknikových míst s ohništěm nebo přenosným grilem, a tak není problém spojit radost z dobrého jídla a pobyt v přírodě. Rozpálíte gril na Petříně, nebo si opečete špekáčky v Kunratickém lese?

Hotovky ve skle

Otevřít, nalít do kastrůlku, ohřát – a podávat! V Akonzervě v Jenči za Prahou vaří oblíbené omáčky podle receptur z restaurací Ambiente, plní jimi sklenice a pak je v tlakovém hrnci zavařují. A pár takových sklenic se vyplatí přibalit na chalupu nebo do apartmánu – prostě všude tam, kde máte k dispozici kuchyňku. Hotovku v podobě gulášové polévky, dršťkovky, svíčkové či rajské pak můžete servírovat raz dva!

Kupujte na e-shopu Našeho masa.

1. Ve středu města

Grilovat můžete přímo v centru Prahy! Stačí se přesunout na Vítkov a vybrat si jedno ze tří piknikových míst u Nových schodů, Pražačky nebo U sportovního hřiště. Cestu do parku si naplánujte přes Karlínské náměstí – v Lokále Hamburk vám s sebou načepují vychlazené pivo, u Dvou kohoutů pořídíte i Místní pivo a nealko v plechu. Pokud si místo grilu chcete rozložit jen deku, vsaďte na hambáče a hranolky z Bufetu.

K exkluzivním tipům na odpolední grilování nebo piknik uprostřed velkoměsta patří veřejné posezení na Petříně, kam se vyplatí dojít Vítěznou ulicí. V Café Savoy vám na cestu zabalí čerstvé pečivo a dezerty, chlebíčky a plněné croissanty. Správnou teplotu si tu chvilku s přehledem udrží i lahev osvěžujícího cideru.

2. Příroda nadosah

Hned několik grilovacích pointů objevíte v kouzelné Stromovce. Na první narazíte v Královské oboře, další potkáte u Malé říčky a také u Podmokelské dráhy. Blízkost centra je stejně lákavá jako možnost vyzvednout si ke grilované hostině čepované pivo z Lokálu Nad Stromovkou nebo třeba chladivé cold brew, kombuchu a další parádní nápoje z holešovické Osady.

View post on Instagram
 

Nejen romantici ocení příjemnou atmosféru v Oboře Hvězda. Grilovat se tam dá na dvou piknikových místech, a to poblíž domu oborníka nebo kousek od rybníka Ve Hvězdě. Pokud se vypravíte autem, zajeďte si pro grilovací bedýnku do Brasileira U Zelené žáby – trasa z restaurace ke grilu nezabere víc než 20 minut a těch pár kilometrů navíc stojí za to!

3. Útěk do divočiny

Kdo si chce odpočinout od hlučného města, popojede o něco dál, třeba do Divoké Šárky nebo dalších lesů a lesoparků. Na seznam piknikových míst si připište Ďáblický háj – V Lomu a Hostivař – parkoviště u přehrady, Chuchelský háj – V Lomu, případně Prokopské údolí – Klukovice, u dětského hřiště. Pro nákup se zastavte v Našem mase nebo v Kantýně – řezníci vám s sebou připraví špekáčky a hovězí vuřty, grilovací klobásy a partie masa na steaky, ale také uzenou majonézu, hořčici nebo kváskové pečivo.

Z Kunratického lesa to není daleko k výčepu v Lokále U Zavadilů. Fajnšmekři neváhají projet se do Hloubětína kolem karlínské Esky – bylinkové pesto, pálivé chilli omáčky, salsa verde, ale ani bochník chleba se u grilu vždycky hodí, stejně jako ledový čaj nebo fermentovaná limonáda.

Nezapomeňte si pročíst provozní řád! Grilaři a piknikáři mají k dispozici lavičky, stoly i zásoby dřeva, ale také povinnost dodržovat určitá pravidla jak u ohniště, tak na místě s přenosným grilem.

Zdroj: Portál životního prostředí Praha, Proti šedi

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.