Guilty pleasures (šéf)kuchařů aneb Čemu neodolají profíci?

15. srpna 2022
Foto: Daniel Dujsík
I kuchaři si občas s gustem vychutnají jídlo, které by ve své kuchyni nejspíš nikdy neservírovali. K čemu se přiznali?

„Od té doby, co vyrábíme zmrzlinu, dopřávám si vanilkovou s natrhanými buchtičkami nebo s čerstvým croissantem. Kromě toho mívám období gumových medvídků. A když se chci odměnit, zajdu ke Kalendům na konfitovaná kachní srdíčka a žaludky.“ Lukáš Pohl, šéfcukrář Myšáka

„Miluju smažený květák – zastudena.“ Petr Benda, šéfkuchař Bufetu

„Mám slabost pro máslo. Na chleba si obvykle mažu vrstvu tlustou jako samotný krajíc. A taky se o mně ví, že si ráda naliju samotný ocet a dopíjím zálivky ze salátů.“ Jana Jelič, kuchařka

„Moje žena se mi za to směje, ale někdy si obložím rohlík salámem a tatarkou. Ještě radši mám chleba s máslem a hořčicí.“ Martin Štangl, šéfkuchař Esky

„Moc rád si zajdu do staromileckých hospod, jako je U Tygra nebo U Jelínků, kde si pravidelně objednávám taliána s kremžskou hořčicí. A doma nechápou, proč si dávám kečup na míchaná vajíčka.“ Martin Matys, šéfkuchař Brasileira U Zelené žáby

„Dost ujíždím na jídelnách nebo teplých úsecích v řeznictví a těžko se mi odolává párkům k snídani, zvlášť těm rotujícím, co se prodávají na benzinkách – pozůstatek z dětství. Nestydím se ani za anglický rohlík ze supermarketu a smažák na koupališti.“ Vojta Václavík, šéfkuchař a spolumajitel Kro Kitchen

„Když jsem byl mladší, jedl jsem snad ke všemu plnotučnou hořčici – bavila mě přítomností všech chutí. Dneska si uletím na langoši s kupovanou tatarkou, sýrem a kečupem a díky své ženě jsem si oblíbil jídlo chudých vietnamských studentů, což je rýže s rybí omáčkou a studeným lančmítem z konzervy.“ Tomáš Cibulka, šéfkuchař Nha hai hanh

„Mám toho víc. Občas dostanu chuť na KFC nebo nachos s guacamole. Mezi moje guilty pleasures rozhodně patří i bacon cheeseslider s hranolky v Mr.HotDoG, mandlové magnum a smaženka s kečupem.“ František Skopec, šéfkuchař Café Savoy

„S velkou radostí si dám klasický párek v rohlíku, je to pro mě symbol dětských let.“ Tomáš Neradil, šéfkuchař Pizzy Nuovy

„Miluju sladké, takže mi nedělá problém objednat si k obědu ovocné knedlíky a jako dezert tiramisu. Stejně tak si užiju smažené kuře v housce se spoustou majonézy a hranolky nebo pizzu se slaninou, cibulí a kukuřicí. Po tunách bych jedl sladkokyselá žebra na karamelu a chilli od mámy a někdy se vracím do dětství – jako malí jsme si s bratrem dávali smažené vietnamské závitky do českého rohlíku.“ Khanh Ta, executive chef restaurace Dian

„Jednoznačně hranolky z ,mekáče‘. Anebo cheese fries s čedarem z Mr.HotDoG – když mám pocit, že to chce něco sofistikovanějšího.“ Jiří Matějka, šéfcukrář Esky

„Celou střední školu jsem svačil pochoutkáč s čerstvým rohlíkem, potom jsem si zamiloval jablečnou taštičku z McDonalds a v poslední době mě dostává burger z Fat Fuck.“ Petr Židek, kuchař z Café Hrnek a Kro Kitchen

„V Pane Nuovo jsem si často mazal focacciu nutellou. A co teprve lotuska!“ Sláva Grigoryk, šéfpekař U Kalendů

„Musíš zkusit chleba s máslem a jahodami!“ Maruška Čermáková, pekařka U Kalendů

„Odmala mám jeden zlozvyk – namáčím si prsty do soli a pak je olizuju. Pokud jde vyloženě o guilty pleasures, myslím, že jsem závislý na ústřicích.“ Jiří Hrachový, šéfkuchař Výčepu

„V zimě se těším na klobásu od táty, s pořádnou porcí hořčice. Po náročném dni si dám Mr.HotDoG v plné palbě.“ Tomáš Valkovič, kreativní šéfkuchař Ambiente

„Zbožňuju krupicovou kaši s máslem, cukrem a skořicí. A zmrzlinu v jakékoli podobě, nasladko i naslano.“ Vojta Kalášek, hlavní uzenář Amasa

Zapoj se!

Máš rád/a dobré jídlo a prostředí gastronomie? Přitahuje tě svět kuchyně a možnost vařit v týmu profíků? Koukni na web Zapoj se, anebo napiš do jedné z restaurací Ambiente. Šanci nabízejí všude!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.