Host málem štamgastem aneb Jaký vztah mají v Lokálech s „kmenovými“ hosty

26. dubna 2024
Foto: Jakub Zeman
Jejich revírem je hospoda, jejich odhodlání je žíznivé. Jejich protivníci jsou obsazené stoly, prázdný tank a hadr na pípě. Štamgasté z Lokálů jsou přítomni ve dne i v noci. Jejich úkolem je testovat kvalitu našich hladinek.

Kdo je to vlastně ten štamgast? Chodí denně na pivo? Stojí u výčepu a klábosí? Chtěli jsme vám dát návod, jak se jím také stát, ale přesnou recepturu neznáme. Zato víme, jak to chodí v některých Lokálech a jak hezký vztah tam se svými hosty mají.

Co štamgast, to osobnost. Najdete se?

Introvert přijde sám, chce být sám, má rád malý stůl vpředu a svůj klid. 
Bavič bývá vždy dobře naladěný, hází vtípky a rozveseluje ostatní. 
Zavírač podniku přichází těsně před zavíračkou, stihne hodně rychlých hladinek a zůstává do poslední zvednuté židle.
Zástupce výčepního stojí na výčepu a klábosí s výčepákem. 
3 piva a jedno malý vypije 3 velký, jedno malý a jde. 
Štamgast fotograf chodí do Dlouhééé a zachycuje vzpomínky. Ty tam visí na nástěnce. 
Kartař mastí karty, je žíznivý po pivu a lační po výhře.

Při našem pátrání po původu a významu tohoto slova jsme přišli na to, že je to vlastně přítel, téměř rodinný příslušník, ačkoli ve slově „Stammgast“ není o rodině ani zmínka. A zatímco štamgast ví, že jím je, stálého hosta by tato nálepka mohla urazit. Štamgast má většinou svůj stůl a podepsanou pivenku – lístek se zápisem zdolaných hladinek, šnytů a mlík.

Tyká si se všemi? Zdaleka ne. Jen s těmi lidmi v podniku, které opravdu zná. Zkrátka vztah štamgasta a zaměstnance Lokálu je nedefinovatelný, vzniká přirozeně a tmelí se vypitými pivy a sdílenými historkami. „Štamgast je náš přítel, vztah se ale vyvíjí postupně. Stává se, že nám někdo z nich přinese cukroví nebo láhev něčeho dobrého na Vánoce. A já ho zase na oplátku klidně pozvu domů na oslavu. Vztah mezi podnikem a takovým hostem bývá až rodinného typu,“ říká manažer Dlouhééé Samuel Semjan. Za 12 let se tu už spřátelil s několika desítkami „kmenových hostů“.

View post on Instagram
 

Spoluhráči a fotbalisté

Po jednom, ve dvou i ve velké partě. V takových uskupeních se v Lokálech zjevují štamgasté. I v Lokále Hamburk mají malou, zato věrnou základnu soukmenovců. Celkem jich je okolo patnácti, čtyři z nich chodí každou neděli odpoledne. A pozor! Tři štamgasté z Hamburku se dokonce zúčastnili soutěže Zlatá pípa. Soutěžící a výčepní Lucka Janoušková si je vybrala jako spoluhráče při Zlatém kvízu. 

Do Dlouhééé pravidelně zavítá celý fotbalový tým, na Hanspaulce hrají pražskou amatérskou ligu „za Lokál“. Vítězství i prohry pak chodí zapíjet na přední výčep do Dlouhééé, kde mají vlastní stůl. Je jich zhruba 15 a říkají si Lokál United. I v Lokále Nad Stromovkou holdují nejvěrnější hosté sportu – konkrétně cyklistice a fotbalu, i když třeba jen jako diváci. A věděli jste, že výčepní, servírky, kuchaři a štamgasté napříč Lokály každoročně sestavují týmy na společný beachvolejbalový turnaj?

View post on Instagram
 

Srdcaři

Do Lokálu Hamburk rád zajde i pan Emil Píša – devadesátiletý pamětník a velký vypravěč, který sem už jako malý chodíval tatínkovi pro pivo do džbánu. V nejmenším a nejmladším Lokále – U Jiráta – štamgasté svůj stůl nemají, přesto jich tam chodí spousta a postávají v místnůstce u výčepu.

View post on Instagram
 

Z pravidelných návštěv se těší i v Bílé kuželce, točí se jich tu až 40. Věrné hosty mají i U Zavadilů, U Caipla a Pod Divadlem, kde pravidelně organizují dobročinné sbírky.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.