Houby rostou při úplňku

26. září 2015
Foto: Jiří Hroník
Má profesionální houbař metody, jak nacházet houby? A dá se vysbírat les? Ptali jsme se Lukáše Vrány, dodavatele hub do Ambiente.

Kolik druhů hub sbíráte?
V České republice je 57 druhů povolených tržních hub, já jich prodávám 25-30. Nejvíc samozřejmě hřiby a lišky, ale sbírám i čirůvky, syrovinky, ryzce, kotrče, smrže... Nevyznám se ještě v holubinkách, ale už chystám i na ně.

Jaká je vaše nejoblíbenější houba?
Já mám rád všechny houby. Je důležitý vědět, na co se hodí. Například tužší houby jako lišky jsou skvělé do omáček, na smaženici je podle mě nejlepší směs, křemenáče se hodí do polévek, bedly jsou výborné jen tak opečené... Ale kdybych měl vybrat jednu jedinou houbu, tak asi muchomůrku růžovku, takzvaného masáka. Kupodivu se u nás nesmí prodávat, protože je údajně zaměnitelná s muchomůrkou tygrovanou. To je pro mě nepochopitelné, podle mě má několik znaků, díky kterým je záměna vyloučená. Tak si ji sbírám aspoň pro sebe.

Berou od vás restaurace méně známé druhy hub?
Pomalu, ale jistě se tomu šéfkuchaři začínají otevírat. Průkopníkem je Oldřich Sahajdák z La Degustation Bohême Bourgeoise. Přinesu mu třeba čirůvku fialovou, nabídnu mu ji, on ji hodí na pánev, ochutná a začne ji ode mně brát. Úspěch měla také kulinářská akce zaměřená na houby v Lokálu u Bílé Kuželky. Šéfkuchař vymyslel hovězí líčka s kotrčem a bylo to skvělé. Když teda pominu, že jsem měl velkou honičku během toho týden kotrč najít...

Na tom je nejkrásnější ta hra: v lese třicet houbařů, každý najde jednu houbu, a já jich nesu dvacet kilo, protože vím, jak na to.
Lukáš Vrána

Podle některých teorií má na houby vliv fáze Měsíce. Co si o tom myslíte?
Já tomu věřím, přestože jsem četl studie, které to vyvracejí. Pozoruju to už hodně let a podle mého pozorování to platí. Například jsem sbíral houby 6 týdnů na jednom místě a viděl jsem to na vlastní oči. Myslím si, že houby začínají růst, když je nov a během úplňku to vrcholí.

Když se vrátíte z lesa a zavřete oči, vidíte houby?
To jsem měl první dva roky, teď už naštěstí ne. Dodnes si vybavuju, jak jsem sbíral štročky, houby, které vypadají jako trumpetky, a pak jsem viděl celou noc trumpetky. Musím říct, že jsem rád, že tohle se mi už nestává.

Jak si vytvoříte svoje „místa"?
Když přijdu do lesa poprvé, tak hledám a přiznám se, že to je fáze, která mě baví nejvíc. Eliminuju přitom místa, kde není nic, a zároveň si pamatuju fleky, kde jsem něco našel. Příště už jdu rovnou na místo, kde jsem houby našel a hledám tam důkladně.

Dá se vysbírat les?
Myslím si, že nedá. I když půjdete přímo za mnou, budete nacházet houby – stačí, abyste se podívala na jiné místo, z jiného úhlu. Když najdu houbu, zastavím se, chodím dokola, přidřepnu si a s velkou pravděpodobností tam v nejbližším okolí najdu ještě další a další. Na tom je nejkrásnější ta hra: v lese třicet houbařů, každý najde jednu houbu, a já jich nesu dvacet kilo, protože vím, jak na to.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.