Jak dobře znáte Lokál Nad Stromovkou?

29. června 2023
Foto: Jakub Zeman
V červnu to bylo rovných 10 let, co otevřel Lokál Nad Stromovkou. Místo 10 svíček k jeho narozeninám jsme vytipovali 10 věcí, které jste o oblíbeném podniku na Letné možná netušili.

Fišerovy vtipy

Stejně jako v ostatních Lokálech, i v tom letenském zdobí stěny kreslené vtipy a anekdoty. Jejich autorem je kreslíř Martin Fišer ze skupiny Ztohoven.

Sourozenecké duo

Letenský Lokál vedou od samého začátku sourozenci Skallovi. Jirka Skall je tu generálním manažerem, zatímco Petra Skallová dohlíží na zaměstnance, má na starost roty – a hlavně spokojenost personálu i hostů!

Ragbyový rekordman

Generální manažer Jirka býval velký ragbyový hráč! Má za sebou pětatřicetiletou kariéru, z toho patnáct let reprezentoval Českou republiku v národním týmu. Zároveň drží český rekord v počtu odehraných zápasů – bylo jich 74.

Zvěřinová restaurace

V zatáčce Nad Královskou oborou, kde dnes sídlí Lokál, dřív Jirka vlastnil stejnojmennou zvěřinovou restauraci. „Koncept byl trochu nadhodnocený, nebyl úplně podle našich představ, motali jsme se v začarovaném kruhu. A pak mi jednoho dne zavolal můj společník s nápadem udělat z hospody starý dobrý český podnik,“ vysvětluje Jirka, jak se z Královské obory stal Lokál.

5 tanků, 95 míst

Ačkoli se to na první pohled nezdá, v Lokále Nad Stromovkou usadí až 95 hostů. Pivo jim čepují z pěti tanků.

Přes tisíc litrů piva

Desáté výročí otevření se slavilo velkolepě – padlo přes 1400 litrů piva, což odpovídá 2800 hladinkám!

Královská zahrádka

Největší zahrádku má ze všech Lokálů právě ten letenský. Hosté využívají parapety a pulty na stání, ale také rádi posedávají v parku Stromovka, do kterého to mají jen deset metrů.

Ateliér a zkušebna

Dům byl postaven v letech 1904–05 – a hospoda v něm byla hned od začátku. Horní patro budovy pak sloužilo jako ateliér malířům a sochařům, kteří působili na nedaleké Akademii výtvarného umění. Tím však umělecká historie domu číslo 31 nekončí. Později zde bývala zkušebna, ve které se vystřídaly například kapela Vladimíra Mišíka, zpěvák Petr Novák nebo skupina Čechomor.

Busta Karla IV.

Pokud jste někdy seděli na zídce lemující park, možná jste si všimli busty krále Karla IV., která visí vysoko nad vchodem. S jejím původem si nicméně lámou hlavu i historici. „Pravděpodobně k domu patří od samého počátku, kdy byl v ulici provozován hostinec U Karla IV.,“ uvažuje novinář Lukáš Berný.

Psí hosté

Lokál Nad Stromovkou navštěvuje velká škála hostů – dospělí, děti, ale také psi! V letenském Lokále jich potkáte opravdu hodně, a to právě díky blízkosti parku, kam pejskaři chodí své mazlíčky venčit. „Občas hosty usazujeme spíš podle psů,“ vtipkuje Jirka Skall.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.