Jak přistupovat k hostům o Vánocích

10. prosince 2018
Atmosféru podniku vytváří hlavně obsluha, a v období Vánoc hraje zvlášť důležitou roli. Restaurace se totiž promění v místo, kde lidé hledají klid a uvolnění. Jak tenhle čas cíleně zpříjemnit jim i sobě?

Během adventu se v restauracích protočí rekordní množství stálých i nových hostů. A všichni si zaslouží zvýšenou péči, ať už je to nakupovač s hromadou tašek plných dárků, který si už nutně potřebuje odpočinout u dobré kávy, anebo parta kamarádů, co se po roce sešli na vánoční plzeň. Ke koloritu samozřejmě patří i kolegové z práce, kteří se rozhodli oslavit uzávěrku pořádným vánočním večírkem, anebo rodiny, které konečně tráví čas u společného stolu.

Možná si všimnete, že váš stálý host tentokrát nepřišel s obchodním partnerem, ale s manželkou a synem, možná k vám zavítá člověk, který se každoročně objevuje právě jen o svátcích, a štamgasti se zdržují ještě o něco déle než obvykle. Někdo se nad horkou polévkou usmívá, jiný si ve spěchu spálí jazyk. Vánoce vyvolávají různá rozpoložení, je to velmi specifické období, které vyžaduje specifický přístup ke každému, kdo vezme za kliku vašeho podniku.

1. Buďte otevřeni setkáním
Berte návštěvu hostů jako příležitost k setkání. Vždyť mnozí z nich, především stálí hosté, nepřicházejí jen za jídlem, ale také za vámi. Zkuste na chvilku setřást provozní stres a představte si, že se u vás právě zastavili staří známí a vy byste jim rádi popřáli krásné svátky. Kdo ví, třeba tak někomu darujete pocit domova – a to o Vánocích zvlášť zahřeje.

2. Buďte trpěliví a vyzařujte laskavost
Tohle pravidlo platí celoročně, o Vánocích se však snažte vstřícnost k hostům zdvojnásobit. Pro většinu z nás bohužel advent není časem rozjímání, ale spíš hektických nákupů a nervozity z neodškrtnutých povinností. Místo abyste na vystresované hosty reagovali odtažitým chováním, snažte se správně otipovat, zda bude fungovat chápavý úsměv, milý vtip, anebo rychlá obsluha bez zbytečných slov.

3. Buďte ohleduplní a obezřetní
Vřelé přivítání u vchodu většinu lidí potěší, mějte však zapnutý šestý smysl číšníka psychologa a buďte taktní, všímaví a zároveň profesionální. Ne všichni mají náladu a důvod slavit. Velký pozor si dávejte při vytváření rezervací a rezervačního plánu. Schůzky s rodinou a přáteli mají o Vánocích velký význam a lidem na nich záleží víc než jindy. Když uděláte vánoční rezervaci špatně, nebo na ni nedejbože zapomenete, může z toho být hotová katastrofa.

4. Buďte střídmí
Ke sváteční atmosféře dozajista přispěje také výzdoba. Křiklavých barev a blýskavých ozdob si hosté dosyta užijí v nákupních střediscích a na vánočních trzích – vy je raději oslovte originální a střídmou dekorací, která nepřehluší zážitek z jídla a přítomnosti těch nejbližších. Nerozptylujte hosty kýčovitými doplňky a dejte jim možnost plně se soustředit na tady a teď.

5. Buďte štědří
I maličkosti často vykouzlí velkou radost. Co takhle panáček vaječného koňaku, rumový perníček, pár kousků cukroví nebo horký punč? V drobných dárcích pro stálé i náhodné hosty dáváte kus pozornosti, a na to lidé nezapomínají. Zvlášť když je nezištná, upřímná – a voní po Vánocích.

6. Buďte vděční
Dlouhé směny, málo spánku, cukroví, které nestíháte upéct, a dárky, jež horečnatě vymýšlíte během pauzy na kafe (pokud na ni vůbec dojde). Není to lehké, ale nemusí to být strašné! Záleží jen na vás, jak si to sami vnitřně nastavíte. Buďte vděční za každého stálého hosta, který vás přijde pozdravit nebo povzbudit, těšte se při pohledu na papíry, které se po rozbalování dárků válí na stolech, a mějte radost ze skupinek, které tráví vánoční čas právě u vás. Možná letos poděkujete i za milý dárek od štamgasta.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.