Jak se kvasí tibi limonáda?

13. dubna 2023
Foto: Honza Zima
Nalijme si čisté limonády! Ta vám pomocí tibi krystalů vykvasí za dva dny a rozhodně potěší jak chuťové buňky, tak i střevní mikrobiom. Sdílíme recept na kvašené pití z Esky – kterou příchuť si zvolíte?

Limonády v Esce kvasí díky tibi krystalům. Drobná kvasná zrna nejsou nic jiného než polysacharidy (dextrany a kefírany), na kterých žijí mikrobiální kultury. Různé bakterie a kvasinky (trochu jiné než v mléčném kefíru!) pak společně vytvářejí vodní kefír probiotický nápoj prospěšný pro střeva, trávení a imunitní systém. Za barem se tibi krystaly uplatní třeba i jako startér pro výrobu kefíru, octa nebo cideru. Ale zpátky k limonádě!

Připravte si:

  • 1 litr vody (odstáté nebo filtrované)
  • 65 g krystalového cukru
  • 15 g sušených fíků (nebo 20 g jiného sušeného ovoce)
  • 50 g tibi krystalů
  1. Ve skleněné nebo plastové nádobě rozmíchejte cukr s vodou, vložte ostatní ingredience a nechte 48 hodin stát při pokojové teplotě a bez přístupu vzduchu. Krystaly by neměly přijít do kontaktu s teplou vodou, jinak přestanou kvasit! 
  2. Za dva dny máte litr tibi vody. Sceďte ji přes cedník a po libosti ochuťte. V Esce přidávají slupky od jablek a skořici, ale také různé ovoce a zeleninu, divoké byliny, květy, kompoty a šťávu z nich nebo koření. Nechte několik hodin (až den) louhovat v lednici.
  3. Hotovou limonádu znovu sceďte a vraťte v uzavřené plastové lahvi do lednice. Spotřebujte ideálně do 24 hodin.

Hodí se vědět:

Na rozdíl od kefírových zrn se tibi krystaly živí cukrem a mají rády sušené ovoce, rozhodně je však nekrmte medem! Má v sobě antibakteriální látky, které nevyhovují určitým kefírovým kmenům. Sušené ovoce volte nesířené – sírany konzervují i kefír. A pozor – krystaly odmítají konzumovat umělá sladidla!

Fermentace s tibi krystaly otevírá další cestu, jak si poradit s přebytky v kuchyni! Při dochucení se ve sklenici s tibi vodou louhují jadřince, zrníčka i pecky z ovoce. Nápojoví mágové kvasí limonády s kořeny, kůrou, jehličím nebo houbami, které podpoří umami a znovu doceňovanou hořkost. Tibi voda umí rozkvasit bylinné rozvary, mošty nebo zeleninové šťávy.

Tibi limonády potřebují kvasit a zrát v čistých nádobách – vyplatí se umýt je v myčce při vysoké teplotě a zakrýt čistým víčkem. Krystaly by neměly zůstávat delší čas na vzduchu a při první fermentaci se doporučuje kápnout do roztoku citronovou šťávu, protože snižuje pH a zároveň i riziko nákazy. Sušené ovoce a koření pro jistotu vyvařte.

Mikroorganismy v krystalech si pochutnávají i na mléčném cukru, tudíž zvládnou vyrobit klasický kefír – litr mléka se naočkuje 50 g tibi krystalů a kvasí při pokojové teplotě asi 24 hodin. Prokvašené mléko se přecedí a výsledný kefír bez krystalů se rozmixuje dohladka. Počítejte s tím, že krystaly vyžadují čas, než si zvyknou na jinou "stravu".

Tibi krystaly můžete koupit na internetu, nebo se pro ně zastavte v Esce – baristům vyrostou každý den nové, takže se o ně rádi podělí. Krystaly, ale i skvěle prokvašené limonády si odnesete také z Goodloku na Jungmannově náměstí.

Krystaly uchovávejte v lednici v 3 až 10% cukerném nálevu, pravidelně je dokrmujte cukrem a občas jim dopřejte trochu minerálky, jiného cukru nebo špetku himálajské soli. K delšímu skladování je můžete zamrazit – propláchnuté a důkladně vysušené je uzavřete do sáčku a šokově zamrazte. Při rozmrazování putují rovnou do cukerného roztoku s cca 10 % cukru, minerály a kyselou složkou a nechávají se alespoň tři dny rozkvasit.

Kvašené pití získáte i bez tibi krystalů! Základem je startér z kurkumy, zázvoru nebo například z čerstvé anděliky a puškvorce. A postup? Nastrouhejte oddenek rostliny, přisypte cukr a nechte zkvasit, případně doplňujte cukr a oddenek – jako když se krmí kvas. V první fázi rovnou přilijte citronovou šťávu, kvůli bezpečnosti procesu. Prokvašený sirup smíchejte s vodou a dalším cukrem, aby nápoj dofermentoval. V receptu fungují i květy bezu!

Zdroj: Eska, Dušan Pavelka, Zkvašeno.cz

Už to kvasí!

Tibi limonádu, ale i mléčný kefír nebo kombuchu se naučíte vyrobit pod vedením baristy Dušana Pavelky, který se stará o kávovou kulturu a (kvašené) nápoje v Ambiente i Goodloku. 24. srpna si připravil pořádně nakvašený kurz ve vzdělávacím centru Um na Národní.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.