Jak si užít jídlo z restaurací doma?

16. prosince 2020
Foto: Taste of Prague
Menu v krabičce nikdy nenahradí zážitek, pro který si chodíme do oblíbených podniků. O tom, jak si vychutnat jídlo s sebou a připomenout si doma atmosféru restaurací, jsme si povídali s Honzou a Zuzkou z Taste of Prague.

Co vás tolik baví na gastronomii?
Zuzka: Je to samozřejmě dobré jídlo, ale taky atmosféra podniků a ta nám teď chybí ze všeho nejvíc. Žádný rozvoz nedokáže nahradit návštěvu v restauraci, a to je taky důvod, proč jsme si před koronakrizí snad nikdy nenechali dovézt jídlo domů.

Honza: Máme rádi komplexní zážitek, který gastronomie nabízí, ať už je to zajímavé menu, příjemný interiér nebo skvělý servis. Tohle všechno zkrátka nejde zabalit s sebou, stejně jako pocit sdílení a energie konkrétních podniků.

Jak si přesto užít jídlo z restaurace ve vlastní kuchyni?
Zuzka: Prvním krokem může být servírování z krabice na talíř. I tohle je pro nás celkem zásadní, protože jinak by se z jídla stalo jen spotřební zboží v jednorázovém obalu.

Honza: Je dobré si to načasovat. Když víte, že objednávka přijede do půl hodiny, můžete si například předehřát troubu a pak do ní dát hlavní chod, aby nevychladl, než sníte polévku. Zároveň se vyplatí udělat si na jídlo čas – odložit telefon, vypnout počítač a vychutnat si ho v klidu.

View post on Instagram
 

Zuzka: Není to takový zážitek jako v restauraci, ale zkuste si vytvořit pěkné prostředí. Prostřete stůl, hezky se oblečte a napárujte si k jídlu oblíbené pití. Jedna paní, která se účastní našich večeří Eating Alone Together, si takhle s manželem „zašla“ na rande. My jsme se zase jednou domluvili s kamarády, všichni jsme si objednali jídlo ze stejného podniku a zavolali si přes Zoom. Byla to legrace a vlastně jsme se cítili podobně jako v restauraci.

View post on Instagram
 

Honza: V některých podnicích si můžete koupit i skleničky na víno nebo svíčky, které vám připomenou, jak dobře jste se tam cítili. Atmosféru při jídle navodí taky playlisty z konkrétních restaurací. Milým bonusem jsou i videa, která kuchaři natočili, aby vysvětlili přípravu a servírování jídel nebo jen pozdravili hosty a popřáli jim dobrou chuť.

Zuzka: Instruktážní videa jsou moc fajn. Nedávno jsme si domů přinesli carpaccio z Kantýny a nedošlo nám, že by se omáčka měla rozehřát na vodní lázni. Kuchaři by měli přemýšlet z pozice hostů – pro některé z nich může být vaření úplně nová zkušenost.

Jak se vyvíjí nabídka jídel s sebou?
Zuzka: Hodně. V březnu byla většina restaurací bezradná a spousta z nich si myslela, že není potřeba nic měnit a že bude stačit, když nabídnou původní menu s sebou. Teď jsou podniky mnohem líp připravené a mají rozvoz i e-shopy.

Honza: Všímáme si, že se tolik neexperimentuje. Nejvíc se prodávají hotovky, komfortní jídla a osvědčené bestovky, jako je burger a pizza.

View post on Instagram
 

Jak se podniky snaží doručit hostům i kousek zážitku?
Zuzka: Dobrým nápadem jsou balíčky se surovinami a polotovary, které si můžete jednoduše dovařit. Je to něco jiného než jen jídlo v obalu, které musíte sníst rychle, aby nevystydlo, a ještě se tak něco přiučíte.

Honza: Myslím si, že předpřipravená jídla mají budoucnost a můžou bavit obě strany. Kuchaři se při vymýšlení menu nemusí řídit tím, jak daleko jídlo pojede a v jaké kondici dorazí k zákazníkovi, a ten si pak může večeři naplánovat podle sebe, a ne podle toho, kdy přijede kurýr s objednávkou.

Existuje jídlo nebo koncept, na který je lepší si počkat, až se restaurace otevřou?
Zuzka: Jsou jídla, která se na rozvoz nehodí. Když s kuchaři plánujeme naše večeře, někdy si troufneme doporučit, co funguje, a co se naopak těžko prodává. Například v Čestru navrhli dvě menu a mimo jiné se rozhodli připravit steak s hranolkami, což je zrovna varianta, která může při dopravě utrpět na kvalitě. Zvládli to ale perfektně – steak předgrilovali, aby se už jen krátce dopekl, a k hranolkám přidali kousek loje, na kterém si je lidé dosmažili.

View post on Instagram
 

Honza: S večeří z Čestru byli všichni spokojení, protože ji z kuchyně poslali v nejlepší možné kvalitě. Nikdy to ale nebude totéž, jako když sedíte v restauraci. V gastronomii jde o jídlo a lidi, jedno bez druhého postrádá smysl. A tak nezbývá než se těšit, až nás zase někdo obslouží v našich oblíbených podnicích.

Zuzka a Honza Valentovi alias Taste of Prague pořádali zážitkové večeře Eating Alone Together, a to ve spolupráci s vybranými podniky, které na určitý den a čas připravily speciální menu, playlisty a instruktážní videa nebo doporučení, jak si jídlo dopřipravit, naservírovat a vychutnat doma. Večeři dovezlo hostům Liftago, na konci večera pak měli příležitost připojit se do online prostoru, kde mohli s ostatními účastníky posdílet svoje dojmy, ale taky aktuální radosti a starosti.

Ambiente doma

Na e-shopu AmbienteDoma.cz objednáte nejen jídla s sebou a chlazené hotovky, ale také celý nákup. V jednotlivých podnicích pořídíte i suroviny od farmářů a polotovary k domácímu vaření a pečení.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.