Kunratické jahody

29. června 2017
Foto: Jan Červenka
Kunratické jahody, vyhlášené široko daleko, se na okolních polích pěstují od roku 1959 díky Václavu Jakoubkovi. Po rozpadu zemědělského družstva Kunratice v roce 1993 založil jeho syn rodinnou farmu Kunratické jahody, kterou v současnosti vede již třetí z generace kunratických Jakoubků – Jiří.

„Snažíme se dělat jahody s co nejlepší chutí. Vzhled, trvanlivost a velikost jsou až na druhém místě,“ říká Jana Jakoubková, která se stará o chod a administrativu farmy, na které se pěstují čtyři druhy jahod.

Sezóna začíná nejranější americkou odrůdou Honeoye a končí nejpozdnější Florencií. „Nejsladší a nejaromatičtější je dle mého Korona, je ale bohužel hodně měkká a málo trvanlivá. Manžel se vždycky zlobí, že už ji kvůli tomu nebude sázet. Spousta pěstitelů přešlo z Korony na Darselect, která se jí chuťově blíží, ale více vydrží,“ popisuje druhy jahod paní Jakoubková.

Jaké jahody pěstují v Kunraticích?

Honeoye – nejranější, krásná, lesklá, kulatá, ale trošku nakyslá

Darselect – středně raná, sladká a pevná

Korona – nejsladší, nejaromatičtější

Florencie – z pozdních jahod je nejlepší, ale už nemá tak intenzivní vůni a chuť

Pěstovat jahody je věda

Jahodník velkoplodý roste tři roky. Nejdříve se zasadí a nechá se v tzv. nultém roce zesílit – jahody se nesklízí. Po nultém roce začínají tři roky sklizně. Potom se pole zaorají a začne tzv. zelené hnojení – vysadí se třeba hrášek. „Pěstujeme ho hlavně proto, že vylepšuje půdu a váže na sebe mikroorganismy. Takže ho také sklízíme, ale jenom okrajově,“ říká paní Jakoubková.

Jahodníky plodí zhruba tři týdny v závislosti na počasí. Když je horko, tak jahody vyrostou rychle a naopak, když je chladněji, dorůstají déle. Také plody schované pod listy dozrávají déle.

V posledních letech získaly na popularitě i samosběry jahody, které Jakoubkovi na svých polích pořádají. „První samosběr v sezoně je vždycky katastrofa. Všichni vědí, že tam bude tisíc lidí, a stejně přijdou. Není technicky možné, aby tam bylo tolik jahod pro všechny. Takže jestli chcete jít na první samosběr, musíte si hodně přivstat. Začínáme vždy v sedm ráno,“ říká paní Jakoubková.

A jak si kunratické jahody nejlépe užít? Podle paní Jakoubkové je k přímé konzumaci nejlepší odrůda Darselect. Nejsladší marmeláda je z drobnějších jahod Korony. Neteče – je hustá a aromatická. „Do marmelády používám zásadně Pectogel, ten má v sobě na rozdíl od Gelfixu a dalších jenom ovocný pektin a kyselinu citronovou – žádnou chemii,“ dává paní Jakoubková tip na závěr. Na kilo jahod půl kila cukru.

Zajímavosti o jahodách

Jahodám nesvědčí mytí pod tekoucí vodou, protože tak přicházejí o vůni. Lepší je jahody krátce položit do mísy s vodou a nechat okapat.

Ideální doba sklizně je ráno, než sluníčko jahody ohřeje. Po sklizni je zchlaďte na 4–6 °C, vydrží pak několik dní.

Jahoda není bobule, ani plod. Zatímco bobule, jako je třeba rybíz, nebo borůvka, má semínka obklopená dužinou, u jahod je to jinak. To, co jíme, je zbytnělé květní lůžko; vlastní plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce. Průměrná jahoda má na svém povrchu kolem 200 semínek.

Jahody patří do stejné rostlinné rodiny jako růže.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.