Jak využít topinambur?

14. března 2017
Foto: Honza Zima
V restauraci Pasta Fresca si topinambur nedávno vybrali jako hlavní surovinu kulinářské akce. „Roste od podzimu do jara, a to ve velkém, přitom je pozapomenutý. Chceme ukázat, jak všestranná ingredience to je,“ říká kreativní šéfkuchař Honza Všetečka, který šéfkuchaři Tomáši Mykytynovi pomáhal s přípravou čtyřchodového menu.

„Dřív to byla opravdu hojně využívaná surovina. Teď ji skoro nikde nevidíte, což je nepochybně škoda. Jeden chod jsem nesl staršímu páru, který přišel právě kvůli topinamburu. Prý si ho pamatují z dětství, a tak měli velkou radost, že ho podáváme,“ přidává se další posila týmu Sláva Grigoryk.

„Celé menu jsme postavili tak, aby se topinambur využil beze zbytku. Například máslo, které nám zůstalo po konfitování, se skvěle hodilo do dezertu,“ vysvětluje Honza. Sláva dodává: „S touhle surovinou je radost pracovat! Neoškrabuje se jako třeba brambory. Stačí pořádně ho očistit od hlíny, a můžete se pustit do vaření.“

A praktický tip? Při tepelné úpravě si dejte pozor na čas. Hlízy se vaří, pečou či smaží jen krátce; za chvilku jsou měkké. Když do vody přidáte trochu citronové šťávy nebo octa, pojistíte si, že zůstanou pěkně bílé a nezmodrají vám.
Co všechno se tedy na akci v Pasta Fresca uvařilo?

1. Sushi po italsku

„Napadlo mě využít topinambur podobně jako zázvor u suši. Spojení s olihní a estragonem fungovalo skvěle,“ pochvaluje si Honza. A máte elegantní předkrm!


2. Plněné těstoviny

„Udělali jsme ravioli a naplnili je směsí topinamburu, pancetty, česneku a petržele. A protože jsme chtěli vařit beze zbytku, přidali jsme do směsi odřezky, které zbyly z přípravy topinamburových chipsů,“ přidává Sláva další nápad.

3. Příloha ke zvěřině

V Celetné přichystali z topinamburu také pyré a podávali ho k pěkně propečenému daňkovi na červeném víně s opečeným jablkem. I tahle kombinace skvěle osvědčila. Proč? „Topinambur má specifickou chuť po oříšcích, to je na něm super. Ke zvěřině pasuje dokonale,“ přidává Honza Všetečka.

View post on Instagram
 

.boxes3{height:175px;width:153px;} #n img{max-height:none!important;max-width:none!important;background:none!important} #inst i{max-height:none!important;max-width:none!important;background:none!important}

4. Na sladko? Není problém!

Posledním chodem byla zmrzlina z hnědého másla a bobkového listu s kompotem z hlíz a hrušek. „Udělat kompot z topinamburu je jednoduché, jenom ho svaříte s cukerným rozvarem a citronovou šťávou. Pěkně se zatáhne, takže ho v tomhle případě snad ani nemůžete rozvařit,“ ujišťuje Sláva Grigoryk. Dezert stylově ozdobili chipsem z topinamburu. Nakrájejte kousek na tenké plátky, osmažte na oleji, a jste za hvězdu.

Tím to ovšem zdaleka nekončí!

Tady je jen tak namátkou další inspirace:

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.