Kvasové koláče z Esky

29. března 2021
Foto: Vojtěch Tesárek
Kynuté, vláčné, s náplní a neodolatelnou vůní másla. Pekařům z karlínské Esky se osvědčil recept, podle kterého si doma upečete jak tradiční české, tak i moravské koláče. Které máte radši?

Na 9 koláčů potřebujete:

  • 300 g hladké pšeničné mouky + na vysypání mísy
  • 25 g cukru krupice
  • 100 g kvasu (tedy rozkvasu = rozkrmeného kvasu)
  • 125 ml mléka
  • 100 g másla
  • 50 g žloutků (2 nebo 3 vejce, podle velikosti) 
  • 25 g sádla a pár lžic přepuštěného másla na potření koláčů
  • oblíbenou náplň (makovou, tvarohovou, pudinkovou či ořechovou), případně ovoce
  • do moravských koláčů tvarohovou náplň a hustá povidla 

Na drobenku:

  • 375 g másla
  • 375 g cukru
  • 575 g hladké mouky

Příprava základního těsta:

  1. V míse (nebo v robotu) promíchejte všechny suroviny na těsto a vypracujte z nich hladkou pružnou hmotu. Připravené těsto dejte do mísy mírně vysypané moukou, zakryjte a nechte 2 až 3 hodiny odpočívat v chladu. 
  2. Odleželé těsto přeneste na vál, odvažte z něj klonky (bochánky) a vyválejte je do kuliček. Každá by měla vážit asi 80 g.
  3. Z másla, cukru a hladké si připravte drobenku. 

České kynuté koláče:

  1. Pomocí tvořítka (tzv. důlkovače) nebo skleničky vytvořte koláče tak, aby kolem středu zůstaly okraje široké asi ½ cm. 
  2. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete přepuštěným máslem a přidejte náplň podle chuti, případně ovoce. 
  3. Nakonec koláče posypte drobenkou a odneste do chladu. Tam budou odpočívat 10 až 12 hodin.
  4. Hodinu nebo dvě před pečením přineste koláče do kuchyně a nechte je při pokojové teplotě.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10 až 12 minut podle velikosti.
  6. Okraje upečených koláčů potřete přepuštěným máslem, aby byly hezky lesklé a vláčné.

Moravské koláče:

  1. Kuličku těsta jemně rozplácněte a naplňte lžící tvarohové náplně. Pečlivě uzavřete a vytvarujte jako buchty. 
  2. Zakulacené bochánky položte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem, vytvořte v nich důlky a vyplňte je povidly. Pak je posypte drobenkou. 
  3. Pokračujte stejně jako při přípravě českých koláčů.

Na kynuté koláče se v Esce pokládá čerstvé sezonní, ale taky zavařené či mražené ovoce (jahody, ostružiny, maliny, meruňky, švestky nebo hrušky v karamelu).

Sádlo se do těsta přidává hlavně kvůli chuti a vláčnosti.

Koláče se nechávají odležet v chladu, aby měl kvas dostatek času pracovat a těsto bylo jemnější, lépe nakynuté a připravené na ranní pečení.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.