Lokál U Jiráta otevřel v pražské Vodičkově ulici

31. prosince 2021
Foto: Honza Zima
Nově otevřený Lokál U Jiráta oživil prostory bývalé plzeňské pivnice v centru Prahy a zavázal se čepovat stejně dobré pivo, jaké tam štamgastům kdysi roznášel hostinský Josef Jirát. Co nabídne moderní výčep?

Po 134 letech se do Vodičkovy ulice č. p. 26 vrací plzeňské pivo. Nejnovější z Lokálů se nachází v prostoru, kde v listopadu 1887 otevřel Josef Jirát, rodák ze Zbuzan, plzeňskou pivnici.

„Čepovati zde budu přímo od čepu výtečné plzeňské jen z měšťanského pivovaru a posloužím vzorně upravenými pokrmy v každou dobu,“ uváděl v tehdejší novinové inzerci renomovaný hostinský s pětadvacetiletou praxí. Na jeho odkaz nyní navazuje Lokál U Jiráta.

„Jak je u nás zvykem, čepujeme pečlivě ošetřené plzeňské pivo a vaříme domácí českou kuchyni,“ přibližuje detaily spolumajitel nejnovějšího Lokálu Marek Kolář. Tvoří tým s Liborem Baďurou, zkušeným šéfkuchařem, který stál u rozjezdu všech pražských Lokálů a mnoho let šéfoval kuchyni v Lokálu Dlouhááá.

Lokál na rohu ulic Vodičkova a V Jámě bude mít výdejové okénko rovnou z bufetu, za teplých dnů i z výčepu. Interiér hospody s 55 židlemi a výčepem s místy ke stání vyzdobil ilustrátor Jakub Plachý, na tradiční architekturu Lokálů dohlížel Václav Červenka z ateliéru ph5.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.