Na léto!

4. srpna 2016
Foto: Jakub Dohnálek
Sauvignon blanc je francouzská aromatická bíla odrůda, která se skvěle hodí na léto, a to hlavně díky ovocně-bylinkové aromatice a šťavnaté kyselině. Dáte přednost tradiční eleganci, anebo novosvětské intenzitě?

Angrešt, rybíz, bezinkový květ, broskve, meruňky, máta, rajčatový list, kopřiva – to jsou typické projevy této odrůdy, spontánního křížence Cheninu blanc a Tramínu. Není divu, že je Sauvignon oblíbený po celém světě; v rozdílných podmínkách navíc nabízí úctyhodné množství stylů.

Klasická, elegantní vína se rodí především v údolí Loiry: AOC Sancerre a AOC Pouilly-Fumé. Za krále Sauvignonu je zde považován Didier Dagueneau, ten však už bohužel sklízí nebeskou révu a vinařství dnes vede jeho syn Louis-Benjamin. Sladká vína ze Sauvignonu najdeme především v Bordeaux, konkrétně v AOC Sauternes.

Dalším slavným SVG regionem je jižní Rakousko; ve Štýrsku se této odrůdě daří přímo báječně a jména jako Manfred Tement nebo Sepp Muster zná každý její milovník. Raketový start (a velmi úspěšný marketing) se podařil na Novém Zélandu, především v oblasti Marlborough, kde se vyrábějí Sauvignony velmi ovocného a aromatického stylu. V České republice dává odrůda dobrá vína hlavně na Znojemsku.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.